Epe unter den linden(02-09-2014)

Dit item is verlopen op 15-09-2014.

De gemeente start in de tweede week van september met het terugsnoeien en onderhouden van de lei- en knotlinden in het centrum van Epe. Aan de noordkant van de oude kerk gaat het om leilinden. Aan de Beekstraat en de Hoofdstraat gaat het om knotlinden. Goed onderhoud is belangrijk voor de stabiliteit, conditie en levensverwachting van deze linden.

Aan de noordkant van de kerk staan acht leilinden. Deze bomen zijn 15 jaar geleden geplant en de takken zijn van boom naar boom met elkaar verbonden. Zij vormen zo een volledig scherm. Jaarlijks worden de leilinden geschoren, maar meer maatregelen zijn nodig. De onderste takken van de leilinden zijn te lang en te zwaar geworden, waardoor deze doorbuigen en mogelijk afbreken. Door deze zware takken in te korten tot circa 1.50 meter van de stam voorkom je deze problemen. Bijkomend voordeel is dat de oude kerk weer beter zichtbaar is.

De knotlinden staan aan de Beekstraat en de Hoofdstraat. Het zijn 10 oude knotlinden met een geschatte leeftijd van meer dan 100 jaar en een jonge knotlinde met een leeftijd van 25 jaar. Deze knotlinden worden tot op de knot gesnoeid. Dat gebeurt jaarlijks en zorgt ervoor dat de boom in goede conditie blijft. Bij de oudere knotlinden worden ook de snelgroeiende twijgen aan de stam weggenomen.

Naast onderhoud controleert de gemeente regelmatig haar bomen op stabiliteit, veiligheid en conditie via een landelijk erkende methode.