Evaluatie bomenbeleidsplan 2010(10-02-2015)

Dit item is verlopen op 24-02-2015.

De gemeente Epe heeft een gemeentelijk bomenbeleidsplan, waarin de visie en beleidsregels staan hoe om te gaan met het bomenbestand in onze gemeente. Sinds 2010 werkt de gemeente met dit beleidsplan. Om het bomenbeleid actueel te houden ten aanzien van nieuwe trends en landelijke ontwikkelingen, wil de gemeente het bomenbeleidsplan uit 2010 actualiseren. Daarom heeft de gemeente haar huidige bomenbeleid geanalyseerd. Daarbij zijn de goede punten, maar ook enkele verbeterpunten benoemd.

De input voor de evaluatie komt voort uit zowel intern onderzoek bij de gemeente als uit overleg met de Vereniging Milieuzorg Epe. Daarnaast zijn de meest voorkomende vragen en klachten van inwoners van onze gemeente over bomen bekeken en meegenomen in de analyse.

Een goed basisdocument

Het huidige bomenbeleidsplan 2010 wordt als goed basisdocument ervaren. In het plan zijn doelen geformuleerd voor het beschermen van het bomenbestand in de gemeente Epe. Ook biedt het plan goede handvatten om aanvragen van omgevingsvergunningen voor het kappen van bomen te beoordelen.

Verbeterpunten uit de evaluatie

De belangrijkste opgave ligt in het verwoorden van een heldere en toekomstgerichte visie op het gemeentelijke bomenbestand en de bomenstructuur. De gemeente wil daarbij inzetten op een duurzame ontwikkeling van het bomenbestand met ruimte voor vernieuwing waar dat nodig is. Ook gaat het huidige plan nog niet voldoende in op de verantwoordelijkheden van zowel de gemeente als van de particuliere boomeigenaren. Inwoners vragen zich terecht af wat zij zelf en wat de gemeente moet doen. Ook gaat de gemeente hierover op de gemeentelijke website nog meer informatie opnemen.

Buurgemeenten

In de evaluatie is ook een eerste verkenning van het bomenbeleid van omliggende gemeenten meegenomen. De gemeente Epe gaat de kennis en ervaring van deze gemeenten benutten voor het opstellen van het nieuwe bomenbeleidsplan.

Wethouder Jan Aalbers: “De verwachting is dat eind 2016 er een nieuw bomenbeleidsplan ligt. Tot die tijd geldt het huidige bomenbeleidsplan. De gemeente zal via het nieuwe bomenbeleidsplan ook duidelijk verbindingen leggen met bestemmingsplanregels om groen- en bomenstructuren beter te kunnen beschermen.”

Aanverwante links