Evaluatie jaarwisseling 2012-2013(23-01-2013)

Dit item is verlopen op 31-01-2013.

Zoals ieder jaar evalueert de gemeente in januari de afgelopen jaarwisseling. Het algemene beeld is dat deze jaarwisseling rustig is verlopen. De getroffen maatregelen en voorbereidingen bleken zinvol.

De jaarwisseling is rustig tot zeer rustig verlopen. Er waren een paar kleine brandjes. Het aantal vernielingen is beperkt gebleven, al bedraagt de schade aan de gemeentelijke eigendommen niet minder dan vorig jaar. Er werd voor 12.500 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Dit is iets meer dan vorig jaar (toen was er voor 10.300 euro schade).

Tijdens de jaarwisseling werken gemeente, politie, brandweer en Stichting Koppel nauw samen. Door een pakket aan preventieve maatregelen en toezicht wordt geprobeerd overlast en vernielingen binnen de perken te houden. De schade aan gemeentelijke eigendommen bestond vooral uit vernielde verkeersborden, straatnaamborden en speeltoestellen. Ook een ruit van het gemeentehuis en van een pand aan de Europalaan in Epe werden vernield. De regels voor het carbidschieten zijn, op een enkele uitzondering na, goed in acht genomen.

De gemeente wil de methode die ingezet is, met inzet van een beveiligingsbedrijf, in de volgende jaren voortzetten. Voor de komende jaarwisseling streeft de gemeente er naar om ook overdag beveiligers in te zetten, in samenwerking met boa’s en politie. De schade aan verkeersborden heeft bijvoorbeeld vermoedelijk vooral op oudejaarsdag plaatsgevonden.