Extra subsidie voor schoolmaatschappelijk werk(02-07-2013)

Dit item is verlopen op 16-07-2013.

De gemeente Epe heeft besloten extra subsidie te verlenen voor schoolmaatschappelijk werk om snel en direct in te kunnen blijven spelen op de behoefte. Zo wil het college van burgemeester en wethouders voorkomen dat er lange wachtlijsten ontstaan en de problemen te groot worden.

Schoolmaatschappelijk werk is een vorm van ondersteuning die door Vérian wordt aangeboden via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hierbij ondersteunen zij kinderen, ouders en leerkrachten bij problemen als pesten, gedragsproblemen, overlijden van een dierbare of een echtscheiding. Er worden handvatten geboden die stap voor stap naar een oplossing leiden. Een optimale ontwikkeling van het kind staat daarbij centraal.

Uitgangspunten voor schoolmaatschappelijk werk zijn ‘zo tijdig mogelijk, zo licht mogelijk, zo kort mogelijk en zo dichtbij mogelijk’. De eigen kracht van het kind en de ouder wordt gemobiliseerd om zelf met oplossingen en voorstellen te komen; dat werkt motiverend. De nadruk ligt daarbij op mogelijkheden, niet op beperkingen.

In de loop van 2013 is er een wachtlijst ontstaan voor schoolmaatschappelijk werk op het basisonderwijs. Dat betekent dat gezinnen moeten wachten op ondersteuning. Met de extra subsidie kunnen nu per direct meer uren voor schoolmaatschappelijk werk ingezet worden. Met deze lichte vorm van hulp kan voorkomen worden dat problemen groter worden en later zwaardere hulp ingezet moet worden. Tevens is dit in het belang van de komende ontwikkelingen zoals de decentralisatie jeugdzorg naar gemeenten in 2015 en de komst van passend onderwijs in 2014.