Formatieproces naar volgende fase(28-03-2014)

Dit item is verlopen op 11-04-2014.

Robert Scholten ging als leider van Nieuwe Lijn, de partij die de meeste stemmen kreeg, maandag 24 maart direct aan de slag als informateur. Allereerst nodigde hij alle lijsttrekkers van de andere partijen uit voor een verkennend gesprek.

Vrijdag 28 maart koppelde hij de resultaten uit deze gesprekken terug aan de fracties en maakte hij de vervolgstappen bekend. Scholten: “Afgelopen week heb ik goede, vertrouwelijke gesprekken gevoerd met de lijsttrekkers van alle politieke partijen. Het waren zeer constructieve gesprekken in een open sfeer. Voorafgaand aan deze gesprekken heb ik de verkiezingsprogramma’s van de partijen geanalyseerd. Deze vormen een belangrijk vertrekpunt voor de besprekingen. De belangrijkste onderwerpen in de gesprekken waren de inhoudelijke wensen, de nadere duiding van de verkiezingsuitslag en de mogelijke samenwerkingspartners.”

Scholten heeft als informateur de opdracht om een advies te geven over een te vormen coalitie. Hierbij houdt hij rekening met de verkiezingsuitslag en de opgaven waar de gemeente Epe de komende jaren voor staat. “Er komen grote uitdagingen af op de gemeente Epe. Het vormgeven van de drie decentralisaties, de rijkstaken die we overgeheveld krijgen, is de meest in het oog springende. Alle partijen zien dit als de belangrijkste ontwikkeling voor de komende jaren. Een andere uitdaging is de invulling van een aantal belangrijke koersdocumenten die vorig jaar zijn vastgesteld en die gericht zijn op de ontwikkeling van onze gemeente. Bijvoorbeeld de toekomstvisie, de woonvisie en de profielen voor toerisme en duurzaamheid. Dit alles vraagt om een politiek stabiele koers”, aldus Scholten.

Vervolg met vijf partijen

Na de verkennende gesprekken concludeerde Scholten dat er een basis aanwezig is voor voortzetting van het huidige beleid: sociaal sterk en financieel solide. Door alle partijen zijn Nieuwe Lijn en CDA genoemd als basis voor een nieuwe coalitie. Ook de lijstverbindingen bij de verkiezingen tussen de partijen CDA en SGP/CU en tussen PvdA en GroenLinks zijn een belangrijke factor. Het advies van informateur Scholten is dan ook dat een coalitie van Nieuwe Lijn, CDA, SGP/CU, PvdA en GroenLinks het meest kansrijk is en gezien de toekomstige ontwikkelingen ook het meest voor de hand ligt. Scholten: “Naast goede inhoudelijke afspraken is het voor een succesvolle coalitie ook belangrijk dat de deelnemende partijen een goed gevoel bij elkaar hebben. Er moet genoeg verbinding en vertrouwen zijn om de grote uitdagingen voor de komende jaren aan te gaan.”

Hoe ziet het formatieproces er verder uit?

De tweede fase in het formatieproces bestaat uit meer inhoudelijke gesprekken met de vijf partijen Nieuwe Lijn, CDA, SGP/CU, PvdA en GroenLinks. Tijdens deze gesprekken vindt er nadere uitwerking en verdieping plaats om te komen tot een coalitieakkoord. Zodra het coalitieakkoord afgerond is, wordt deze door de coalitiepartijen gepresenteerd. Het streven is om dit binnen enkele weken af te kunnen ronden. Daarna zal de gemeenteraad een besluit nemen over het coalitieakkoord en worden de wethouders benoemd. Het nieuwe college van B&W werkt het coalitieakkoord (waarin afspraken op hoofdlijnen staan) verder uit in het collegeprogramma.