GBA-uittreksel niet nodig bij inschrijving school(27-02-2013)

Dit item is verlopen op 14-03-2013.

Ouders zijn niet verplicht om bij de inschrijving van hun kind op een school een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) te laten zien. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken hebben de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) verzocht om de scholen  hierop te wijzen.

 

Welke documenten zijn nodig?

Bij de inschrijving bij een school moeten de ouders/leerlingen aan de school geven:

- burgerservicenummer

- geslachtsnaam en voorletters

- geboortedatum

- en geslacht.
Deze gegevens mogen ingeleverd worden met bijvoorbeeld het uitschrijvingsbewijs van de vorige school of met een paspoort of identiteitsbewijs. Ook een geboortebewijs is toegestaan of een afschrift van de persoonslijst die bij geboorte door de gemeente verstrekt wordt. Let op: de zorgpas kan hiervoor niet gebruikt worden want dat is een document dat niet door de overheid wordt uitgegeven.

 

Besparing van tijd en geld

Omdat scholen ook bovengenoemde alternatieve bewijsstukken moeten accepteren, is het dus niet nodig dat ouders naar de gemeente gaan voor een uittreksel van de GBA.  Dit betekent voor ouders dat ze reistijd, verlofuren en onnodige leges- en reiskosten kunnen besparen. Het bespoedigt ook het inschrijvingsproces op uw school. En het scheelt de gemeenten veel werk. 

 

Uitzondering
Er is slechts één uitzondering: de subsidieregeling voor de eerste opvang van niet-Nederlandse leerlingen die op 1 april nog geen jaar in Nederland verblijven. Daarvoor is een GBA-uittreksel wèl noodzakelijk.