Gebiedsontwikkeling de Grift(22-01-2013)

Dit item is verlopen op 05-02-2013.

De gemeente Epe zal in 2014-2015 een recreatief fietspad aanleggen over de Kanaaldijk langs de Grift. In dit gebied is nabij de Zuukerbrug tijdens de Tweede Wereldoorlog een munitieschip geëxplodeerd. Daarom zullen vooraf de risico’s in kaart worden gebracht die betrekking hebben op het mogelijk aantreffen van achtergebleven explosieven afkomstig van dit schip.

In totaal is er sprake van drie projecten in dit gebied, die uitgevoerd worden door het Waterschap, Vitens BV en de gemeente Epe, in het kader van gebiedsontwikkeling de Grift in Epe. In 2012 heeft het Waterschap Veluwe natuurvriendelijke oevers gerealiseerd langs de beek de Grift in de gemeente Epe. In 2013-2014 zal Vitens NV een retentievijver realiseren bij een nieuw water-innamepunt aan de Vossenbroekweg in Epe. Deze vijver is voor de winning van oppervlaktewater ten behoeve van de drinkwaterwinning Epe.

Bij alle drie projecten wordt voor het zoeken en ruimen van mogelijk achtergebleven explosieven die tijdens de werkzaamheden worden aangetroffen een plan van aanpak opgesteld. Het college vraagt de gemeenteraad een krediet beschikbaar te stellen voor de kosten voor het zoeken en ruimen van de explosieven, en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een bijdrage van 70% van de kosten te vragen.