Gemeente Epe kan nog hartveiliger! Helpt u mee?(05-04-2013)

Dit item is verlopen op 17-04-2013.

Afgelopen vrijdag 5 april is er bij de Rietstulp in Oene een AED geplaatst in het kader van het project Hartveilig Wonen. Met de plaatsing van deze AED is de gemeente nagenoeg ‘hartveilig’. Maar er zijn nog steeds meer vrijwilligers nodig! Kijk waar bij u in de buurt een AED is (let op: niet alle AED’s zijn zichtbaar, sommige hangen binnen) en meld u aan! Kijk op www.hartveiligwonen.nl of bel 0900-32 125 80 voor meer informatie.

Vorig jaar mei is in onze gemeente het project Hartveilig Wonen van start gegaan. Dit is een samenwerkingsverband tussen gedragen door Connexxion Ambulancezorg en de gemeente Als er via het alarmnummer 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, dan stuurt de alarmcentrale altijd twee ambulances op pad. Tegelijkertijd gaat er een sms-bericht naar mensen die zich als vrijwilliger bij Hartveilig Wonen hebben aangemeld om eerste hulp te verlenen aan diegene die een hartstilstand heeft.

Eerste zes minuten

De vrijwilligers (die overigens wel EHBO/BHV papieren hebben) wonen of werken dicht in de buurt van het slachtoffer en kunnen eerder ter plekke zijn dan de ambulance. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van cruciaal belang. In de gemeente Epe zijn sinds de start van het project al ongeveer dertig keer vrijwilligers opgeroepen en hierbij is onlangs nog een leven gered.

In de gemeente Epe is er inmiddels een goed dekkend netwerk van AED's, waarvan er nu tien door de gemeente aangeschaft zijn die zeven dagen in de week, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Daarnaast hebben ook een aantal bedrijven, scholen e.d. hun AED aangemeld gedurende hun openingstijden. Maar het netwerk kan nóg beter worden als er meer (sport)verenigingen, bedrijven, campings etc. hun eigen AED registreren. Ook zijn er nog altijd meer vrijwilligers nodig.

Neem contact op voor meer informatie

Binnen een cirkel van één kilometer zijn twintig vrijwilligers nodig die door de alarmcentrale van 112 worden opgeroepen. Een deel van hen begint met traditionele reanimatie; een ander deel krijgt per sms de dichtbijzijnde locatie van een AED doorgestuurd. Daarmee neemt men de reanimatie over, totdat de ambulance arriveert. Er is ruime aandacht voor nazorg voor de vrijwilligers. Als vrijwilliger kun je zelf bepalen wanneer je ‘stand by’ wilt zijn. Hartveilig Wonen kan onder andere in het buitengebied van Emst nog vrijwilligers gebruiken (maar ook elders).

Eerder verschenen berichten