Gemeente gaat verder op ingeslagen financiële weg(20-05-2015)

Dit item is verlopen op 12-06-2015.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de perspectiefnota van de gemeente Epe 2016-2019 klaar. De nota wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Het college van B&W rapporteert met de perspectiefnota ieder jaar aan de gemeenteraad welke belangrijke maatschappelijke, bestuurlijke en financiële ontwikkelingen op de gemeente afkomen, die invloed hebben op de begroting later dit jaar.

Geen aanleiding om financieel beleid te wijzigen

Wethouder Robert Scholten, verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën: "Op dit moment vindt het college van B&W dat er geen aanleiding is om het huidige financieel beleid te wijzigen. De financiële basis van de gemeente is op orde. De ontwikkelingen en risico’s die we in beeld hebben, geven geen aanleiding om het huidige financiële beleid bij te stellen. Wél willen we graag naar aanleiding van een aantal ontwikkelingen de gemeenteraad om richtinggevende uitspraken vragen. Dan weten we hoe de gemeenteraad hierover denkt en nemen we dat mee in de voorbereiding van de begroting later dit jaar.”

College vraagt raad om richting

● Het college wil onder andere van de raad weten wat zij ervan vindt om éénmalig geld in te zetten voor twee onderzoeken naar: 1) de mogelijkheden van glasvezel in het buitengebied en 2) het instellen van een bedrijveninvesteringszone (BIZ). Dit is een gebied (bedrijventerrein of dorpscentra) waarbinnen ondernemers en bedrijven gezamenlijk bijdragen en ervoor zorgen dat het aantrekkelijk en veilig blijft.

● Verder komt er waarschijnlijk over een paar jaar (ca. 2018) een nieuwe wet: de omgevingswet. In deze wet wil de (landelijke) overheid veel wetten en regels voor ruimtelijke plannen vereenvoudigen en samenvoegen. Voor de voorbereiding van de gemeente op deze omgevingswet is éénmalig geld nodig.

● Het college van B&W stelt de raad voor om bij de begroting later dit jaar een keuze te maken over de mogelijkheden rondom het heffen van precariobelasting op leidingen.

● Ook staat in de perspectiefnota dat er een financiële bijdrage nodig is voor de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie volgens de visie van de regisserende gemeente en de digitale overheid.

Jeugd(zorg), Wmo, participatie, sport

In de perspectiefnota zijn de laatste ontwikkelingen over de nieuwe taken van de gemeente op het gebied van de jeugd(zorg), de Wmo en de Participatiewet benoemd. Er is afstemming tussen jeugd(zorg) en het ‘passend onderwijs’. Daarnaast schetst het college van B&W in deze perspectiefnota een wijziging in het sportbeleid. De bedoeling is dat dit een belangrijkere ondersteunende rol gaat spelen binnen het beleid van jeugd(zorg) en Wmo.

Overige ontwikkelingen

Tot slot staat in deze perspectiefnota een aantal andere (veelal regionale) ontwikkelingen omschreven, waar de gemeente Epe de komende jaren mee te maken krijgt of kan krijgen. Een overzicht van de onderwerpen:

  • de uitwerkingsplannen van de Strategische Board van de Stedendriehoek, met daarbij een eventuele verhoging van de gemeentelijke bijdrage,
  • de uitwerking van de regionale omgevingsagenda,
  • het actualiseren van het volkshuisvestingsbeleid,
  • de regionale woningbouwprogrammering,
  • een nieuwe regeling over de aanpak van stikstof gericht op het buitengebied,
  • de ontwikkeling van het Apeldoorns Kanaal,
  • een nieuwe opzet van maatwerkvervoer (basismobiliteit), en
  • de provinciale ontwikkeling van recreatie en toerisme op de Veluwe.

Besluitvorming

Op donderdag 28 mei staat de perspectiefnota op de agenda van de raadscommissie. Vervolgens neemt de gemeenteraad op donderdag 11 juni een besluit over de perspectiefnota 2016-2019.

Te downloaden: