Gemeente heeft concept jaarrekening 2014 klaar(20-05-2015)

Dit item is verlopen op 12-06-2015.

De concept jaarrekening 2014 van de gemeente Epe is afgerond, onder voorbehoud van de controleverklaring van de accountant. Via de jaarrekening legt het college van B&W verantwoording af over de (financiële) resultaten van het in 2014 gevoerde beleid. Het college van burgemeester en wethouders legt de jaarrekening, na de controleverklaring van de accountant, voor aan de gemeenteraad voor behandeling en vaststelling.

De planning is dat donderdag 28 mei de jaarrekening behandeld wordt in de raadscommissie en donderdag 11 juni in de gemeenteraad.

Wat zijn belangrijke resultaten over 2014?

● In 2014 is er veel tijd en aandacht besteed aan de voorbereiding van de nieuwe taken voor de gemeente op het gebied van de jeugdzorg, WMO en participatiewet. Samen met verschillende partijen, zoals zorgaanbieders en omliggende gemeenten, zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van die nieuwe taken per 1 januari 2015. Ook is besloten om  in de dorpen wijksteunpunten te realiseren voor zorg en ondersteuning.

● Verder is in 2014 het wijkgericht werken uitgebreid naar Emst en Oene. Ook is de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Epe gestart. Op het gebied van de inrichting van de openbare ruimte en verkeer zijn de ontwikkelingen in de centra van Epe en Vaassen voortgezet. In Oene is samen met Oener Belang een nieuw dorpsplein gerealiseerd. Ook heeft de gemeente in 2014 de voorbereidingen getroffen om de uitvoerende taken rond het beheer en onderhoud van de openbare ruimte per 1 januari 2015 onder te brengen bij een marktpartij. Verder is er een nieuw afvalinzamelingssysteem in werking gegaan (3-wekelijkse inzameling en bladkorven).

● Op economisch vlak is de nieuw opgerichte stichting Promotie Gemeente Epe gestart met de eerste activiteiten om het toeristisch profiel van de gemeente Epe verder uit te werken. Vanuit het regionale arbeidsmarktbeleid is een aantal activiteiten uitgevoerd, zoals het project Epe Scoort, het opstellen van het Sociaal Akkoord Zorg en het opstellen van het sectorplan ‘Samen werk maken van werk’.

● In het kader van een duurzaam gemeentehuis zijn middelen beschikbaar gekomen voor het realiseren van duurzaamheidsmaatregelen, zoals het vervangen van glas, een nieuwe warmteketel en zonnepanelen.

Positief financieel resultaat

Financieel heeft de gemeente Epe 2014 afgesloten met een positief resultaat van (per saldo) € 632.000. Het college stelt de gemeenteraad voor om dit positieve saldo toe te voegen aan de algemene reserve. Op die manier bekijkt de gemeente bij de volgende begroting hoe dit bedrag ingezet kan worden.

Het financiële voordeel wordt vooral veroorzaakt door incidentele meevallers, die niet of nauwelijks te beïnvloeden zijn. De uitgaven op het gebied van de Wmo vielen lager uit dan verwacht, er was sprake van een meevallende houtopbrengst (gemeentebossen), de verkoop van een perceel grond leverde een voordeel op en in de personeelskosten ontstonden enkele voordelen. Financiële nadelen deden zich voor bij de kosten van het leerlingenvervoer en in de kosten van afschrijvingen en rente.