Gemeente organiseert 3 april jongerengemeenteraad (26-03-2013)

Dit item is verlopen op 04-04-2013.

Op woensdag 3 april organiseert de gemeente Epe, in samenwerking met ProDemos ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’, een jongerengemeenteraad. Aan dit project zullen ca. 50 leerlingen (havo 4 niveau) van de R.S.G N.O.- Veluwe, het Christelijk College de Noordgouw en de Jacobus Fruytier scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs meedoen. Zij houden zich een dag lang op het gemeentehuis bezig met lokale politiek.

Tijdens deze dag bedenken ze concrete plannen in het kader van het thema ‘Jong en oud samen actief’ De gemeente heeft voor de uitvoering van het beste plan van die dag een bedrag van € 1250,- beschikbaar.

De jongerengemeenteraad heeft als doel jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.

Programma

Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van jeugd- en ouderenzorg. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.

's Avonds debatteren en besluiten de leerlingen in een jongeren-gemeenteraadsvergadering over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid!

De dag duurt van 9.00 - 21.00 uur. De jongerengemeenteraadsvergadering wordt 's avonds vanaf 19.00 uur voorgezeten door de burgemeester. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en het debat te volgen.