Geslaagde jongerengemeenteraad(04-04-2013)

Dit item is verlopen op 18-04-2013.

Op donderdag 3 april jl. was er in het gemeentehuis in Epe een jongerengemeenteraad. Deze was, op initiatief en met medewerking van de gemeenteraad, georganiseerd door Prodemos. Vincent Smit, griffier van de gemeenteraad: “Wat een leuke en succesvolle dag was dit. Op deze manier krijgen de jongeren een heel goed beeld van wat een gemeente nu precies doet en hoe onze democratie werkt.”

Er namen zo’n vijftig leerlingen van de R.S.G. N.O.- Veluwe, het Christelijk College de Noordgouw en de Jacobus Fruytier scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs aan deel. Samen met een aantal begeleiders en organisatoren waren deze leerlingen de hele dag aan de slag in het gemeentehuis om projecten te bedenken over het thema ‘Jong en oud samen actief’.

In de loop van de dag werkten de leerlingen hun ideeën steeds verder uit door informatie te verzamelen en door gesprekken met in- en externe deskundigen en gemeenteraadsleden. ’s Avonds werd er een echte jongerengemeenteraadsvergadering gehouden waarbij de jongeren hun ideeën aan elkaar presenteerden en verdedigden. Duidelijk was dat er bij de jongeren veel goede ideeën leven over hoe ze wat voor ouderen kunnen betekenen.

De leerlingen verdedigden de door hen bedachte projecten met hand en tand. Er werd op hoog niveau gediscussieerd. Uiteindelijk won het project ‘Dream Day’. Dit project wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. De gemeenteraad heeft daar een bedrag van € 1.250,- voor beschikbaar gesteld. Het project Dream Day houdt in dat jongeren ouderen opzoeken om samen een leuke dag te hebben en van elkaar te leren. Daarvoor zijn al afspraken gemaakt met zorgcentrum De Klaarbeek in Epe.