Hartveilig wonen zoekt vrijwilligers in Vaassen(17-04-2013)

Dit item is verlopen op 26-04-2013.

De Wieken werkt mee aan het gemeentelijk project ‘Hartveilig wonen’ door hun eigen AED hiervoor beschikbaar te stellen. Deze AED is nu aan de buitenkant van het gebouw geplaatst met een beschermende buitenkast. 

Zo is de AED zeven dagen in de week, 24 uur per dag inzetbaar en is men niet afhankelijk van de openingstijden van de Wieken. Hiermee is ook Vaassen weer een stap verder met hartveilig wonen. Wim Schakelaar heeft als werkgroeplid van ‘Hartveilig wonen’ zich hiervoor ingezet.

Wat is Hartveilig wonen?

Met het project ‘Hartveilig wonen’ wil de gemeente de acute zorg bij mensen met een hartstilstand of hartfalen verbeteren door een krachtig reanimatienetwerk van vrijwilligers en ‘automatische externe defibrillators’ (AED’s) in de gemeente Epe te realiseren. Het project is vorig jaar mei gestart en inmiddels hangen er verspreid over de hele gemeente elf AED’s die 24/7 beschikbaar zijn. In totaal zijn er op dit moment zo’n 160 vrijwilligers verspreid over de dorpskernen. In Vaassen zijn dat 36 personen.

Hoe werkt het?

Hartveilig Wonen bestaat uit vrijwilligers die wonen en/of werken in de gemeente Epe en die getraind zijn om te reanimeren en/of te defibrilleren. Deze vrijwilligers worden opgeroepen door de meldkamer van 112 wanneer een hartstilstand wordt gemeld. Met een sms-bericht wordt een aantal vrijwilligers die in de buurt wonen of werken, gealarmeerd en verzocht naar het slachtoffer te gaan. Of ze worden gealarmeerd om een AED op te halen. Ze krijgen in dit bericht het adres door van de patiënt of van de AED met bijbehorende pincode. De vrijwilligers verlenen acute hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.

Locaties Vaassen

In Vaassen zijn er naast de Wieken, beschikbare AED’s (24/7) op de Apeldoornseweg 27, bij basisschool de Violier en op de Hoenderkampstede 16. Er wordt nog gekeken naar een geschikte locatie in de omgeving van de Krugerstraat. Daarnaast heeft ook een aantal bedrijven en scholen hun AED gedurende openingstijden aangemeld. Maar het netwerk kan nog beter worden als er meer (sport)verenigingen, bedrijven, campings etc. hun eigen AED registreren bij www.hartveiligwonen.nl.

Heeft u een reanimatie en/of AED-training gevolgd?

Om dit reanimatienetwerk op te bouwen zijn veel vrijwilligers nodig om Hartveilig wonen succesvol te laten zijn! Wij zijn daarom op zoek naar mensen die op dit moment al een erkende reanimatie /AED-training hebben gevolgd. U kunt zich aanmelden via www.hartveiligwonen.nl; voor verdere informatie kunt u bij de gemeente terecht: Jenny Delissen, projectleider Hartveilig wonen, bereikbaar ma t/m do, tel. 0578 67 88 14 of per mail [email protected].