Het formatieproces: informateur Scholten aan de slag(21-03-2014)

Dit item is verlopen op 28-03-2014.

De uitslagen van de verkiezingen zijn bekend en sinds vrijdagochtend definitief. Robert Scholten gaat als leider van Nieuwe Lijn, de partij die de meeste stemmen kreeg, direct aan de slag als informateur.

Vanaf aanstaande maandag 24 maart gaat hij één voor één met alle lijsttrekkers van de andere partijen om de tafel voor een verkennend gesprek. Daarna koppelt hij de resultaten uit deze gesprekken terug aan de fracties en worden de vervolgstappen bepaald. Informateur Robert Scholten streeft ernaar om de verkennende gesprekken binnen een week af te ronden.

Hoe ziet het formatieproces er verder uit?

Het formatieproces bestaat grofweg uit drie fases. Allereerst de verkennende gesprekken van de informateur met de lijsttrekkers van alle fracties in de gemeenteraad. Vervolgens worden de resultaten van deze verkennende gesprekken en de vervolgstappen voor het opstellen van het coalitieakkoord bekend gemaakt. Zodra het coalitieakkoord afgerond is, wordt deze door de coalitiepartijen gepresenteerd. Dan zal de gemeenteraad hierover een besluit nemen en worden de wethouders benoemd. Het nieuwe college van B&W werkt het coalitieakkoord (waarin afspraken op hoofdlijnen staan) verder uit in het collegeprogramma.