Hoe zamel ik luiers en kartonnen drankverpakkingen in?(18-04-2013)

Dit item is verlopen op 02-05-2013.

Inwoners van de gemeente Epe kunnen het meeste afval gescheiden aanleveren. Dat geldt bijvoorbeeld voor glas, papier, blik, textiel en kunststof afval. Een uitzondering hierop vormen wegwerpluiers en incontinentiemateriaal. Die horen in de grijze container, bij het restafval.

In het grootste deel van het land gebeurt dat op deze manier, maar in omliggende gemeenten in de regio Noord-Veluwe mogen luiers wel bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Dit kan tot verwarring leiden.

In de gemeente Epe is gekozen voor het laten verwerken van GFT door de VAR, in Wilp Achterhoek. Die maakt er hoogwaardig compost van, voorzien van een zogenaamd ‘RHP-keurmerk’, waardoor deze compost ook buiten Nederland verhandeld kan worden. Dit keurmerk verbiedt compost waarin luiers zijn verwerkt. Luiers mogen daarom in de gemeente Epe niet in de groene container worden gedaan, maar horen in de grijze container.

Verbranding meest veilig

Het overgrote deel van de ingezamelde luiers in Nederland wordt verbrand met het restafval. Dat vindt de afvalbranche nog altijd de meest veilige methode: bij verbranding verdwijnen ziekteverwekkende micro-organismen en worden resten van zinkhoudende babyzalf en medicijnen afgebroken. Of dat bij vergisting (compostering) ook gebeurt, is onzeker. De meeste gemeenten geven dan ook de voorkeur aan verbranden, in plaats van gecombineerd verwerken van GFT en luiers. 

Toekomst

De ontwikkelingen staan echter niet stil. Een andere inzameling van luiers kan worden heroverwogen zodra duurzame en economisch verantwoorde technieken beschikbaar zijn.

Wat te doen met kartonnen drankverpakkingen?

Drankenkartons kunnen worden ingeleverd  op de milieustraat in Vaassen. Ze worden niet aan huis ingezameld. Drankenkartons horen niet bij het oud papier, omdat deze kartons een samenstelling zijn van diverse materialen, waaronder (hoogwaardige) papiervezels, aluminium en paraffinewas.

Meer informatie? Kijk op www.circulus.nl.