Illegaal en gevaarlijk vuurwerk van straat dankzij anonieme tips (10-12-2014)

Dit item is verlopen op 06-01-2015.

Via de anonieme meldlijn van ‘Meld Misdaad Anoniem’ telefoon 0800-7000 kunt u informatie kwijt over de opslag en handel van illegaal vuurwerk. Of over personen die vuurwerkbommen maken en ontsteken.

Anonieme tipgevers spelen een belangrijke rol om levensgevaarlijke situaties op te sporen en te voorkomen. De anonieme meldlijn 0800-7000 wordt vaak gebeld over illegale handel en opslag van zwaar en gevaarlijk vuurwerk. Ook wordt bruikbare informatie over vuurwerkbommenmakers doorgegeven.

Opslag, handel en gebruik van illegaal vuurwerk

De afgelopen jaren hebben rechercheurs dankzij anonieme meldingen op verschillende plaatsen illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit lag in bedrijfspanden, maar ook in woningen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zeer explosief vuurwerk (lawinepijlen, megabangers, mortierbommen en vuurwerkpistolen) dat niet volgens de veiligheidseisen ligt opgeslagen.

Melden helpt!

Anoniem melden van illegaal vuurwerk kan dus via tel: 0800-7000. ‘Meld misdaad anoniem’ (ofwel ‘M.’) is de algemene meldlijn waar u anoniem informatie kunt geven over een ernstige misdaad, zoals moord en doodslag, maar ook over overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel of illegaal vuurwerk. U kunt ook bellen over fraude of schendingen van integriteit. Zo kunt u een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw eigen omgeving.

Het meldpunt is 7 dagen in de week open: van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 00.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur. Het meldpunt meld misdaad anoniem is onafhankelijk en geen politie:
• jouw telefoonnummer is niet te zien.
• jouw naam wordt niet gevraagd.
• jouw gesprek wordt niet opgenomen.
• je hoeft geen verklaring af te leggen (zoals bij de politie).
• je vertelt je verhaal in vertrouwen aan een ervaren en deskundig vertrouwenspersoon.

Overlast?

Als u niet anoniem wilt blijven, dan kunt u contact opnemen met de politie. Ook voor overlast van (te vroeg) afgestoken vuurwerk kunt u bij de politie terecht via telefoonnummer 0900-8844.