Inkoopnota’s Jeugd en Wmo en Maatschappelijke Opvang(12-06-2014)

Dit item is verlopen op 27-06-2014.

Op de agenda van de gemeenteraad van Epe staan binnenkort (12 juni raadscommissie en 26 juni gemeenteraad) de ‘inkoopnota jeugd’ en de uitgangspuntennotities ‘inkoop Wmo’ en ‘Maatschappelijke Opvang en beschermd wonen GGZ Oost-Veluwe’. Met deze inkoopnotities zijn er weer belangrijke stappen gezet in de voorbereiding van de nieuwe gemeentelijke taken op het gebied van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt vanaf 1 januari 2015 bij de gemeenten.

De drie afzonderlijke inkoopnotities beschrijven de inhoudelijke en financiële kaders voor een zorgvuldige inkoop van respectievelijk jeugdzorg, (maatwerk-) voorzieningen op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en maatschappelijke opvang en beschermd wonen GGZ. 

Uitgangspunten nieuwe taken

De doelstellingen van de nieuwe taken hebben een duidelijke overeenkomst: zorgen dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Zoveel mogelijk op eigen kracht en vanuit de eigen verantwoordelijkheid en dichtbij de inwoners thuis. Waar mensen het op eigen kracht niet redden, biedt de gemeente ondersteuning. Gemeenten krijgen geld voor deze nieuwe taken, maar wel (soms veel) minder dan de bestaande budgetten. De taken moeten dus efficiënter uitgevoerd worden.

De voorstellen die nu aan de raad worden voorgelegd, proberen zoveel mogelijk continuïteit te bieden van de huidige zorg en daarnaast ook maximaal rekening te houden met de belangen van cliënten en inwoners. Hoewel er sprake is van ombuigingen en bezuinigingen, streeft de gemeente er naar om zoveel mogelijk zekerheid te bieden aan (huidige) cliënten, met name ook waar het gaat om de zware vormen van zorg.

Twee overgangsjaren bij jeugdzorg

Om de overgang op het gebied van de jeugdzorg zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt er gekozen voor twee overgangsjaren voor de huidige aanbieders. Zij krijgen op deze manier de tijd om hun werkwijze aan te passen aan de nieuwe situatie. Voor de cliënten geldt overigens één overgangsjaar. Dat betekent dat voor iedereen die in 2014 al Jeugdzorg krijgt, deze gewoon doorloopt in 2015 bij dezelfde aanbieder. Huidige en nieuwe aanbieders willen graag zo snel mogelijk duidelijkheid, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de veranderingen. Daarom sluiten de gemeenten voor 1 juli een overeenkomst af.

Contractering aanbieders Wmo 2015

De gemeenten Apeldoorn, Epe, Heerde, Voorst, Brummen, Hattem, Olst-Wijhe en Deventer zijn een gezamenlijke procedure gestart voor de contractering van aanbieders voor verscheidene maatwerkvoorzieningen in het kader van de Wmo 2015 en ook voor de contractering van aanbieders voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen GGZ.

Samenwerking

De notities zijn opgesteld in nauwe samenwerking met de regiogemeenten. In de afgelopen maanden kon iedereen een reactie geven op de conceptnotities. Deze inspraakreacties zijn nu verwerkt. De notities worden nu voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraden. Bij het voorbereiden van de decentralisaties werkt de gemeente niet alleen samen met buurgemeenten, maar ook met lokale en regionale maatschappelijke partners, cliënten, ervaringsdeskundigen en cliëntvertegenwoordigers.

Als de gemeenteraden van de betrokken gemeenten in juni 2014 de inkoopnotities vaststellen, is weer een cruciale stap gezet. De vervolgstap, namelijk de feitelijke inkoop van zorg en diensten, wordt inmiddels al ambtelijk voorbereid. De gesprekken hierover met aanbieders vinden de komende weken en maanden plaats. Direct na de zomer staat de besluitvorming hierover gepland.