Inwoners over toekomstvisie: ‘Verander om te blijven wie je bent!’(11-01-2013)

Dit item is verlopen op 25-01-2013.

Logo Toekomstvisie Epe 2030Veel scholieren en inwoners van de gemeente Epe hebben de afgelopen maanden actief meedacht en meegepraat over hoe zij de gemeente Epe graag zien in 2030. Het resultaat is het advies van deze inwoners over de toekomstvisie aan de gemeenteraad. 'Veranderen om te blijven wie je bent', is hierin de hoofdboodschap.

Het advies is donderdagavond 10 januari aan de raad gepresenteerd en aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad neemt uiteindelijk voor de zomer een besluit. De dan vastgestelde toekomstvisie vormt de koers voor de komende jaren.

Vele scholieren van basisscholen, de RSG N.O.-Veluwe en inwoners hebben op creatieve wijze hun visie op de toekomst van de gemeente gegeven. Kinderen hebben hun beeld van de gemeente in 2030 vormgegeven in schilderijen, maquettes, opstellen en enquêtes. Een belangrijke bijdrage: zij zijn immers de volwassenen in 2030. Daarnaast kon iedereen op verschillende manieren meedoen. 153 inwoners van 18 jaar en ouder hebben hun toekomstbeeld weergegeven door mee te doen aan het online onderzoek van TNS/NIPO. Verder is speciaal voor dit project Facebook ingezet en ook via Twitter (#Epe2030) was het mogelijk te reageren.

De toekomst verbeeld

Alle reacties en adviezen zijn meegenomen in de slotbijeenkomsten half december 2012. Iedereen kon zich hiervoor aanmelden. In vier groepen van circa negen personen discussieerden inwoners over hun beeld van de toekomst. Dit gebeurde aan de hand van speciaal voor dit doel gemaakte foto’s. Eén van de groepen bestond uit scholieren van de RSG-NOV. Onder begeleiding van het bureau The Imagery hebben deze groepen uiteindelijk duidelijke keuzes gemaakt en hun dromen voor de toekomst verbeeld. Beelden zeggen immers meer dan duizend woorden!

 

Jan Aalbers overhandigt het advies aan wethouder Rene de VriesHet advies gepresenteerd
Donderdagavond 10 januari is het uiteindelijke advies over de toekomstvisie van alle deelnemers aan het traject gepresenteerd aan de gemeenteraad. Raadslid Jan Aalbers gaf (namens de hiervoor in het leven geroepen werkgroep van de raad) een toelichting op het hele traject. Namens de gemeenteraad dankte hij alle deelnemers (inwoners, scholieren) voor hun enorme inzet, enthousiasme en betrokkenheid. Marisa Klaster van The Imagery presenteerde vervolgens het advies: “Verander om te blijven wie je bent. Toon karakter, verbind mensen en ruimte, herwaardeer wat is en geef ruimte voor ideeën. Heb meer liefde en respect voor mens, natuur en ruimte.” 

Verschillende jongeren en volwassenen, die hieraan hebben meegedaan waren in het publiek aanwezig. Jan Aalbers gaf aan dat we hier allemaal invulling aan moeten geven, gemeente én bewoners maken samen de toekomst.

Wethouder René de Vries nam het advies namens het college van burgemeester en wethouders in ontvangst. “We zullen dit advies verwerken in de concept toekomstvisie en dit voor de zomer aan de raad ter besluitvorming aanbieden. Ook dan krijgt iedereen zoals gebruikelijk nog de gelegenheid om op het raadsvoorstel in te spreken.“