Jaarrekening 2012(16-04-2013)

Dit item is verlopen op 26-04-2013.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de jaarrekening 2012 aan de gemeenteraad aangeboden. In de jaarstukken legt het college verantwoording af over de resultaten van het in 2012 gevoerde beleid.

Veel aandacht is besteed om samen met inwoners en maatschappelijke instellingen de noodzakelijke ombuigingen op een acceptabele wijze uit te voeren. De overdracht van taken door rijk en provincie naar gemeenten heeft veel voorbereiding gevraagd. Ook is er hard gewerkt aan een aantal belangrijke visies, zoals de toekomstvisie.
Financieel heeft Epe 2012 afgesloten met een positief resultaat van € 1.877.000, als gevolg van enkele incidentele meevallers. Het college voorziet nieuwe rijksbezuinigingen en stelt de gemeenteraad voor om dit positieve saldo in te zetten om extra bezuinigingen te voorkomen.

Ontwikkelingen

Het jaar 2012 kenmerkte zich door een aantal belangrijke ontwikkelingen. De noodzakelijke ombuigingen zijn op een rustige en weloverwogen manier doorgevoerd, in samenwerking met burgers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De voorbereiding op de invoering van drie nieuwe taken (jeugdzorg, AWBZ-begeleiding en de sociale wetgeving) is gecontinueerd. Het in 2012 nieuw gevormde Kabinet heeft de eerste lijnen uitgezet voor de sociale wetgeving in een nieuwe Participatiewet.

Een aantal visies met hoofdlijnen voor de toekomst is voorbereid. De belangrijkste daarvan is de Toekomstvisie Epe 2030. De gemeenteraad heeft daarvoor een interactief traject verzorgd, in nauwe samenspraak met inwoners en met inbreng van bijvoorbeeld jongeren en scholen. Ook de woonvisie, met de woningbouwprogrammering, en de profielen voor recreatie/toerisme en duurzaamheid zijn opgesteld en worden in 2013 vastgesteld. Veel voorbereidende activiteiten hebben plaatsgevonden om te voldoen aan de eisen van de gemeentelijke (digitale) dienstverlening.

Resultaten

De inzet van het college heeft het afgelopen jaar geleid tot een aantal belangrijke resultaten. Met de betrokken sportverenigingen is overeenstemming bereikt over de privatisering van het beheer en onderhoud van de buitensportaccommodaties. Tevens zijn afspraken gemaakt over de aanleg van vijf kunstgras sportvelden. De brandweerorganisatie is geregionaliseerd in het brandweercluster Epe- Voorst-Apeldoorn (EVA). Het wijkgericht werken is toegepast in vier wijken in de kernen Epe en Vaassen. Het bestemmingsplan voor het landbouwontwikkelingsgebied Beemte-Vaassen is vastgesteld en de ontwerp-bestemmingsplannen voor de dorpscentra Epe en Vaassen hebben ter inzage gelegen. Voor de actualisering van fietsroutes is het fietstotaalplan vastgesteld.

2012 Financieel

Het financiële voordeel wordt vooral veroorzaakt door incidentele meevallers, die niet of nauwelijks te beïnvloeden zijn. De uitgaven op het gebied van werk en inkomen vielen gunstiger uit dan geraamd, diverse WMO- en onderwijsuitgaven vielen mee en een deel van de reserve bouwgrondexploitatie kan vrij vallen. Een belangrijke tegenvaller is een lagere uitkering uit het gemeentefonds.

Omdat het college nieuwe rijksbezuinigingen voorziet, wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om het positieve saldo in te zetten als één van de maatregelen om extra bezuinigingen in Epe te voorkomen en ruimte te hebben om adequaat in te kunnen spelen op de veranderingen als gevolg van de uitvoering van nieuwe taken. Door rijksbezuinigingen krijgen de gemeenten de komende jaren namelijk minder inkomsten. Daarnaast krijgen de gemeenten van het rijk extra taken uit te voeren met een korting op de budgetten.

Over de inzet van het positieve saldo van 2012 beslist de gemeenteraad in juni, bij de behandeling van de Perspectiefnota. In deze nota geeft de raad aan op welke hoofdlijnen de gemeentelijke begroting moet worden voorbereid.