Jaarrekening 2013 gereed(22-04-2014)

Dit item is verlopen op 06-06-2014.

De jaarrekening 2013 van de gemeente Epe is afgerond. Het college van burgemeester en wethouders legt de jaarrekening 2013 nu voor aan de gemeenteraad voor behandeling en vaststelling. Donderdag 15 mei wordt de jaarrekening behandeld in de raadscommissie en donderdag 5 juni in de gemeenteraad.

Wat staat er in de jaarrekening 2013?

In de jaarstukken legt het college van B&W verantwoording af over de (financiële) resultaten van het in 2013 gevoerde beleid.

Ontwikkelingen

In 2013 is er veel tijd en aandacht besteed aan de voorbereiding op de taken die van rijk en provincie naar gemeenten komen: de jeugdzorg, AWBZ-begeleiding en de sociale wetgeving. De voorbereiding op deze nieuwe taken is samen met diverse partijen zoals de zorgaanbieders en omliggende en regiogemeenten opgepakt.

Daarnaast zijn in 2013 belangrijke - op de toekomstgerichte - visies vastgesteld, zoals de toekomstvisie, de woonvisie en de profielen voor toerisme en duurzaamheid. De toekomstvisie ‘Epe 2030’ is in samenspraak met inwoners tot stand gekomen. Ook waren er in 2013 veel (voorbereidende) projecten om te voldoen aan de eisen voor de gemeentelijke (digitale) dienstverlening.

Wat zijn belangrijke resultaten?

Er is een aantal belangrijke resultaten behaald in 2013. Met een verschillend aantal instanties is gesproken over een aanbod van basisvoorzieningen in de dorpen en in de gemeente als geheel. Het resultaat daarvan is vastgelegd in een notitie. Het wijkgericht werken is verder uitgewerkt naar de wijken Burgerenk en Vegtelarij in het dorp Epe. De definitieve locatie van de brandweerkazerne voor het dorp Epe is vastgesteld. Er zijn verschillende activiteiten uitgevoerd voor vernieuwing van fietspaden en verkeersmaatregelen op de dorpenroute. De bestemmingsplannen voor de dorpscentra van Epe en Vaassen zijn vastgesteld. Ook is het besluit genomen om de uitvoerende taken rond beheer en onderhoud van de openbare ruimte onder te brengen bij marktpartijen.

Financieel

Financieel heeft de gemeente Epe 2013 afgesloten met een positief resultaat van € 448.000,-. Het college stelt de gemeenteraad voor om het positieve saldo toe te voegen aan de algemene reserve. Op die manier maakt dit bedrag onderdeel uit van de afwegingen die in de volgende begroting zullen worden gemaakt.

Het financiële voordeel wordt vooral veroorzaakt door incidentele meevallers, die niet of nauwelijks te beïnvloeden zijn. De uitgaven op het gebied van de WMO vielen mee, de belastingopbrengsten vielen hoger uit dan geraamd door een hogere waarde van bedrijfsruimten en een afrekening van de Omgevingsdienst Veluwe-IJssel viel gunstig uit. Verder was er sprake van een meevallende houtopbrengst en laat de algemene uitkering uit het gemeentefonds een meevaller zien als gevolg van de landelijke afspraken in het herfstakkoord. Een financieel nadeel is dat een toevoeging moet worden gedaan aan de reserve bouwgrondexploitatie, om de reserve gelet op de risico’s op het noodzakelijke niveau te houden.

Te downloaden: