Jongeren voorbereiden op zelfstandig wonen en werken (20-11-2014)

Dit item is verlopen op 28-11-2014.

Woensdagochtend 19 november liep wethouder Erik Visser stage bij het trainingsinstituut Woldyne (Lijn 5) in Epe. Hier krijgen onder andere jongeren met een licht verstandelijke beperking training in dagelijkse handelingen als zelfverzorging, huishoudelijke vaardigheden en veiligheid. Deze trainingen zijn erop gericht om deze jongeren zelfstandig te laten wonen en werken.

Na de koffie sloot de wethouder, die Jeugdzorg in zijn portefeuille heeft,  zich aan bij leefgroep ‘De Springplank’ en ging in gesprek met deze jongeren. De jongeren vertelden over hun dagelijks leven, trainingen en ervaringen op de woonlocatie Woldyne. De gesprekken waren indrukwekkend. Alle jongeren hebben een geheel andere achtergrond en hebben het nodige meegemaakt. Het is niet vanzelfsprekend om volwaardig aan het ‘gewone leven’ mee te doen. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze dat allemaal wel op hun eigen niveau willen bereiken.

Na het gesprek ging de wethouder samen met de jongeren naar het Arbeidstrainingscentrum (ATC) en volgde er een uitleg over stageplekken, sollicitatietraining en werd ook één van de jongeren bezocht die zelfstandig in Epe woont en van Lijn 5 ambulante hulp krijgt. Erik Visser: “De afgelopen maanden zijn we in gemeenteland veel met beleid bezig geweest. Bij Lijn 5 komen de drie decentralisaties in praktijk bij elkaar. Ik heb het heel bijzonder gevonden om te zien hoe de jongeren met hun toekomst bezig zijn, daar ook mee worstelen en op welke wijze zij daar bij worden ondersteund.”

Gelderse Week van de Jeugdzorg (15 tot 21 november)

Deze stage liep de wethouder in het kader van de laatste Gelderse Week van de Jeugdzorg. Vanaf 1 januari 2015 komt de gehele jeugdzorg namelijk te vallen onder verantwoordelijkheid van de gemeenten. In deze week worden jongeren en kinderen om wie het in deze vorm van zorg gaat, extra onder de aandacht gebracht.

Fotograaf Harold Makaske