Kent u iemand die een lintje verdient?(06-01-2015)

Dit item is verlopen op 15-06-2015.

Kent u iemand die een lintje verdient? Bijna iedereen zal deze vraag met 'ja' kunnen beantwoorden. Want, overal in Nederland zetten mensen zich vrijwillig in voor onze samenleving. Vaak zonder eigen belang, in alle bescheidenheid.

Wilt u iemand voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking laten komen? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met de gemeente, die in grote lijnen kan aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook krijgt u uitleg over hoe u een aanvraag kunt indienen.

Persoonlijke verdiensten

De nadruk bij het verlenen van een onderscheiding ligt op de bijzondere, persoonlijke verdiensten of prestaties. Mensen die belangeloos bijzondere activiteiten uitoefenen vormen het cement van de samenleving. Met z'n allen kunnen we ervoor zorgen dat zij in aanmerking komen voor een onderscheiding. Dat is geen eenvoudige opgave. Maar wel een uitdaging die het waard is aan te gaan.

Aanvragen onderscheiding vóór 12 juni 2015

Omdat diverse personen en instanties de aanvragen toetsen en daarover adviseren, neemt het gehele traject geruime tijd in beslag. Om de aanvragen voor de lintjesregen voor 2016 op tijd te kunnen verwerken, is het noodzakelijk dat aanvragen uiterlijk 12 juni 2015 worden ingediend bij de burgemeester van Epe. De burgemeester brengt advies uit aan de Commissaris van de Koning over alle voorstellen. Vervolgens geeft de Commissaris van de Koning een oordeel en stuurt het voorstel naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke college geeft een zwaarwegend advies aan de betrokken minister. Wanneer de minister positief beslist, wordt de onderscheiding bij koninklijk besluit verleend.

Let op: wanneer u een aanvraag in wenst te dienen voor een uitreiking tijdens een andere gelegenheid dan Koningsdag 2016, dan moet u de aanvraag minimaal 6 maanden van tevoren indienen bij de burgemeester.
Als u iemand voor Koningsdag 2016 wilt voordragen, dan raden wij u aan om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met mevrouw Berkhoff van de gemeente Epe om verdere afspraken te maken (telefoonnummer (0578) 67 87 20 of via email: [email protected]). Meer informatie vindt u ook op www.lintjes.nl.

Kent u iemand uit uw omgeving die een Koninklijke onderscheiding verdient, dan kunt u een aanvraagformulier opvragen via mevrouw Berkhoff. U kunt het formulier ook downloaden via de website (www.epe.nl > e-Loket > Formulieren > Overige). Het aanvraagformulier moet u vóór 12 juni 2015 opsturen naar:
Burgemeester van de gemeente Epe
t.a.v. het kabinet van de burgemeester, Koninklijke onderscheidingen
Postbus 600
8160 AP Epe