Kloppen de gegevens die de gemeente van u heeft?(29-01-2013)

Dit item is verlopen op 12-02-2013.

Uw persoonsgegevens zijn geregistreerd bij de gemeente. Denk hierbij aan uw adresgegevens, maar bijvoorbeeld ook om gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en kinderen. Het is belangrijk, ook voor uzelf, dat uw persoonsgegevens goed geregistreerd staan bij de gemeente.

Deze gegevens worden veelal automatisch verstrekt aan vele overheidsinstellingen en enkele maatschappelijke instellingen, zoals pensioenfondsen. Zij baseren hun beslissingen op de gegevens die ze direct uit de basisadministratie van de gemeente krijgen. Het Ministerie van Binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties bepaalt welke informatie aan deze instanties wordt verstrekt.

Geheimhouding
U kunt niet voorkomen dat informatie van u aan instanties wordt verstrekt, omdat het wettelijk zo is geregeld. Bij de gemeente komen ook verzoeken binnen van andere organisaties die uw gegevens willen hebben. Voorbeelden daarvan zijn een curator of een advocaat die een dagvaarding naar uw adres wil sturen en de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie die de ledenadministratie voor alle kerken in Nederland bijhoudt. Om te voorkomen dat zij uw gegevens krijgen, kunt u een verzoek om geheimhouding indienen bij de gemeente. U kunt hiervoor een formulier invullen (Burgerzaken: geheimhouding persoonsgegevens). Binnen 4 weken krijgt u hiervan de bevestiging dat uw verzoek is verwerkt.

Wilt u weten aan wie het afgelopen jaar gegevens over u zijn verstrekt uit de basisadministratie? Dan kunt u schriftelijk (samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs) een overzicht opvragen (kosteloos).

 

U kunt uw gehele persoonslijst ook inzien met uw DigiD op www.overheid.nl. Als u eraan twijfelt of uw gegevens wel correct zijn opgenomen in de gemeentelijke basisadministratie kunt u contact opnemen met de eenheid Publiekswinkel, tel (0578) 67 87 87.