Koninklijk schouderklopje voor oud-raadsleden(03-07-2014)

Dit item is verlopen op 11-07-2014.

In de Middeleeuwen waren ridderorden gemeenschappen van ridders. Ze werden opgericht om specifieke taken te vervullen, zoals de bescherming van het Heilige Graf. Later werd het woord 'ridderorden' alleen gebruikt voor het onderscheidingsteken. Nu, jaren later, krijgen raadsleden na minimaal 12 jaar volksvertegenwoordiging een Koninklijke schouderklopje, gegeven door de burgemeester. Op woensdagavond 2 juli zijn in Epe mevrouw A.R. Van Huffelen-Roffel en de heren J.H. van Essen, W.J.T. van der Heijden, P. Kerkmans, R.A.J. Scholten en R.R. van der Vlies gedecoreerd en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hieronder enkele woorden over de gedecoreerden, opgetekend uit de toespraak van burgemeester Hans van der Hoeve.

Dhr. Wimjan van der Heijden

“Wimjan, je bent voor je partij, het CDA, een actief raadslid geweest. Je was fractievoorzitter, lid van de agendacommissie, voorzitter van de raadscommissie en lid van het Presidium. 13 jaar raadslid en niet onopgemerkt gebleven, scherp, soms mopperend en luidruchtig en oog en aandacht vragend voor de problematiek in de wijk. Je bent er druk mee geweest naast je fulltime baan en de thuissituatie. Je bent trots op Emma, die vandaag haar diploma krijgt en die ook veel belangstelling voor de politiek heeft. En natuurlijk ben je, naast dat alles, een zorgzame vader voor jullie zoon Joris. Zelf heb je, zo heb ik begrepen ook nog verdere politieke ambities richting het provinciehuis. We zijn benieuwd!”

Dhr. Joop van Essen

“Joop, je hebt als lid van jouw partij, het CDA, sinds 2002 onafgebroken deel uitgemaakt van de gemeenteraad van Epe. De laatste acht jaar als fractievoorzitter en lid van het presidium. Je hebt je in die jaren altijd een zeer betrokken raadslid getoond en veel waardering geoogst. Je hebt je als lid van een raadswerkgroep nadrukkelijk ingezet voor een goede implementatie van het duale systeem in de gemeenteraad van Epe. Ik heb eerder aangegeven dat ik je doorzettingsvermogen zeer bewonder. Dat geldt voor je sportieve prestaties o.a. in het korfbal en op wandelgebied, maar ook voor je ziekteperiode.”
 

Dhr. Peter Kerkmans
 

“Peter, je was 12 jaar lid van de gemeenteraad voor je partij, de VVD. Ook was je lid van de rekenkamercommissie en de commissie Planning en Control. En  lid van de agendacommissie en commissievoorzitter. Je was in de commissie en de raad altijd goed voorbereid, nam duidelijke standpunten in en je was scherp in je vraagstelling en je oordeel. Een van de raadsleden karakteriseerde jou als hardwerkende, betrouwbare en erudiete Rotterdammer. Zo ontspannen als je oogde in je raadszetel, zo actief en vasthoudend kon je zijn in het debat. Je hebt met name de wethouder financiën regelmatig uitgedaagd.”
 

Dhr. Rinus van der Vlies

“Rinus, je was 15 jaar lang een actief en betrokken raadslid voor jouw partij, de VVD. Je was als raadslid duidelijk aanwezig en herkenbaar, al was het alleen al door je karakteristieke bretels. Je was onder meer woordvoerder sociaal domein. Dat ging je goed af want je wist heel goed wat er in de gemeente speelde. We missen nu al je joviale lach en - in de marge van de vergaderingen – je verhalen over de jacht. Rinus, je hebt je als raadslid gemanifesteerd als een plezierig mens met constructieve bijdragen.” 

Mevr. Annelies Van Huffelen-Roffel

Annelies, je bent maar liefst 16 jaar lang raadslid geweest voor jouw partij Nieuwe Lijn en je hebt je in die jaren ontwikkeld tot een actief en betrokken raadslid. Je was voor de Raad trekker van de implementatie van de dualisering in Epe. Je kunt dus nu als bijna geen ander de vergelijking maken van het raadswerk van vóór en na 2002. Je bent vooral woordvoerder geweest over zaken in het sociale domein. En ja, je was bijna opnieuw met voorkeurstemmen gekozen voor een vijfde termijn. We blijven je gelukkig in  het gemeentehuis zien, want je bent al heel lang de drijvende kracht achter stichting de Ring.”

Dhr. Robert Scholten

“Robert, sinds 1998 ben je raadslid voor de gemeente Epe als vertegenwoordiger van de partij Nieuwe Lijn. Je was een opmerkelijk raadslid. Volgens ingewijden speelde je je rol als raadslid overeenkomstig je speelwijze op het korfbalveld: het karakteristieke loopje met korte pasjes, de boel even overzien en dan ineens met grote stappen snel thuis en de bal in het mandje. Ook was je al die tijd fractievoorzitter. In 2012 was je voorzitter van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de burgemeester van Epe. De daadwerkelijke betekenis van wat je toen mede veroorzaakt hebt, ervaar je tegenwoordig als wethouder. Robert, voor jou geen onderscheiding bij je vertrek uit de lokale politiek, maar wel één die je na 16 jaar raadswerk zeker verdiend hebt.”

Gedecoreerden, nogmaals van harte gefeliciteerd!