Langer zelfstandig thuis wonen: hoe doet u dat?(09-09-2015)

Dit item is verlopen op 15-10-2015.

Langer zelfstandig thuis wonen op een comfortabele en veilige manier. Dat wilt u toch ook? Behalve dat veel mensen zelf zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, wordt dit ook steeds meer door de overheid gestimuleerd. Maar wát kunt u hier nu zelf aan doen? Dit antwoord krijgt u tijdens de informatiemarkten ‘Thuis wonen, nu en later’. U bent hiervoor van harte uitgenodigd! De toegang is gratis en u kunt gerust iemand meenemen.

Informatiemarkten

Vaassen

Woensdagmiddag 7 oktober 14.00 – 17.30 uur, Zwem- en Sportcentrum De Koekoek. Om 14.30 uur is de opening van de informatiemarkt door wethouder Dick van Norel. Er is een informatiemarkt en er zijn presentaties.

Oene

Woensdagavond 7 oktober, 19.00 – 20.30 uur, Kulturhus. Presentatie om 19.30 uur en kleine informatiemarkt. Ook deze markt wordt geopend door wethouder Dick van Norel.

Epe

Woensdagmiddag 14 oktober, 14.00 - 17.30 uur, Kulturhus EGW. Om 14.30 uur is de opening van de informatiemarkt door wethouder Joop van Nuijs. Er is een informatiemarkt en er zijn presentaties.

Emst

Woensdagavond 14 oktober, 19.00 – 20.30 uur, de Hezebrink. Presentatie om 19.30 uur en kleine informatiemarkt. Ook deze markt wordt geopend door wethouder Joop van Nuijs.

Aan ondernemers en bedrijven: wilt u op de informatiemarkt staan?

Levert uw organisatie een bijdrage aan het langer zelfstandig wonen van ouderen in de gemeente Epe? Wilt u meedoen als standhouder bij de informatiemarkten? Meer informatie en aanmelden kan via [email protected] o.v.v. informatiemarkten gemeente Epe.

Over de informatiemarkten

Op de informatiemarkten zijn allerlei voorbeelden van eenvoudige woningaanpassingen te zien en uit te proberen. Ook presenteren organisaties hun diensten en producten, waarmee langer zelfstandig wonen en bijvoorbeeld energiebesparing te realiseren is. ’s Middags zijn er in Vaassen en Epe presentaties over diverse thema’s, zoals ‘Thuis wonen, nu en later: kijk met andere ogen naar uw woning’, ‘Fit blijven: bewegen!’. ’s Avonds is er de presentatie ‘Thuis wonen, nu en later: kijk met andere ogen naar uw woning’ in Emst en Oene.

Tipje van de sluier: kleine aanpassingen, groot plezier

Als u ouder wordt of slechter ter been, kunt u in huis belemmeringen ervaren die er vroeger niet waren. Dit kan heel geleidelijk en eigenlijk onmerkbaar gaan. Zo wordt de trap wel erg steil, is het lichtknopje in dat hoekje lastig te vinden en blijkt het bovenraampje opeens te hoog te zitten. Sommige mensen kiezen er dan voor om te verhuizen naar een seniorenwoning. Anderen kiezen ervoor hun woning aan te passen. Door middel van eenvoudige technologische toepassingen en kleine aanpassingen is het vaak mogelijk om langer veilig en comfortabel in uw huis te blijven wonen.

U voelt zich nog niet oud, maar heeft wel plannen voor een verbouwing of nieuwe badkamer?

Ook dan is het goed om nu alvast rekening te houden met uw oude dag. Als u later slecht ter been wordt, is het lastiger om in en uit een bad te komen bijvoorbeeld. Tijdens de informatiemarkt krijgt u mogelijk ideeën voor aanpassingen.

Laat uw huis (gratis) testen!

Ieder huis is anders. En iedereen heeft weer andere wensen. U kunt uw huis gratis laten testen door een vrijwillige adviseur, die geschoold is om u te helpen de juiste maatregel(en) te kiezen. Hij/zij maakt dan een afspraak met u en loopt met u uw huis door aan de hand van een checklist. Deze checklist zet een groot aantal maatregelen en aanpassingen op een rij die de woning voor u prettiger, veiliger, comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Voor mensen met (beginnende) dementie is er een aparte checklist omdat voor dementie andere aanpassingen in de woning wenselijk zijn. U bepaalt uiteindelijk zelf welke maatregelen u nodig vindt en welke maatregelen u gaat nemen. 

Aanmelden voor huistest

U kunt zich aanmelden voor een gratis en vrijblijvend huisbezoek van een vrijwilliger bij de SWO/E Welzijn & Ondersteuning: Postbus 282, 8160 AG Epe, telefoon (0578) 62 09 88, e-mail  [email protected]

U kunt ook zelf uw huis testen op www.geldersehuistest.nl.