Mogelijk botulisme in Verloren Beek Epe(12-07-2013)

Dit item is verlopen op 26-07-2013.

In de Verloren Beek bij Wissel in Epe is mogelijk sprake van botulisme. Het gaat om het gedeelte van de Verloren Beek dat door het (wei)land loopt. De Verloren Beek die langs de Veenweg en de Papenstraat loopt is niet verdacht. Op dit moment doet het Waterschap Vallei en Veluwe onderzoek of er inderdaad sprake is van botulisme en zo ja wat de eventuele besmettingsbron is.

Voorkom contact met dit water

Om geen onnodige risico’s te nemen heeft de gemeente ter plaatse waarschuwingsborden geplaatst. Deze borden wijzen op de gevaren van botulisme. Gemeente en waterschap raden af om met dit water in aanraking te komen. Let hierbij ook op huisdieren en voorkom dat zij in contact komen met dit water. Huisdieren kunnen ziek worden of dood gaan van het gif dat door de botulismebacterie wordt geproduceerd.

Wat is botulisme?

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor. Botulisme is een vorm van (voedsel)vergiftiging die vooral in de zomer slachtoffers maakt onder bijvoorbeeld watervogels, maar ook bij andere dieren.
Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van dieren. De bacterie die botulisme veroorzaakt, is op veel plaatsen aanwezig. Daar is weinig aan te doen. Ook in ongunstige omstandigheden, zoals in een droge omgeving en bij lage temperaturen, overleeft de bacterie. Wanneer de omstandigheden dan weer gunstig worden, groeit dit weer uit tot een bacterie. Dit is vaak in de zomer.

Kijk voor meer informatie op de website van het Waterschap Vallei en Veluwe: www.vallei-veluwe.nl > Actueel > Blauwalgen, dode vissen en botulisme.