Munitievernietiging uit WOІІ(05-12-2013)

Dit item is verlopen op 20-12-2013.

Van maandag 9 december tot en met vrijdag 20 december gaat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) samen met het bedrijf Van den Herik (www.herik.nl) aan de slag op een terrein aan de Vossenbroekweg in Epe. Daar gaan zij oude munitie uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk maken. 

Waar komt die oude munitie vandaan?

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is vlakbij de Zuukerbrug een munitieschip geëxplodeerd. Dit is al lange tijd bekend. Op dit moment zijn Vitens en het Waterschap bezig met verschillende projecten in dit gebied. Daarom is er onderzoek gedaan naar mogelijke overblijfselen van munitie. Uit dit onderzoek blijkt dat er nog veel munitie ligt in dit gebied.

Waarom gebeurt het onschadelijk maken op een terrein aan de Vossenbroekweg?

De gemeente Epe heeft hierover overleg gehad met de EODD en het bedrijf Van den Herik. Het is niet mogelijk om de munitie in de dumpput in één keer te laten ontploffen op die plek. De reguliere munitievernietigingslocatie op het ASK (artillerie schietkamp in ’t Harde) bleek, vanwege de hoeveelheden, ook niet geschikt. De EODD heeft dus het advies gegeven om de munitie op een terrein aan de Vossenbroekweg te laten ontploffen.

Wat betekent dit concreet?

In de periode van 9 december tot en met vrijdag 20 december vindt er dagelijks (behalve in het weekeinde) meerdere malen per dag op het terrein aan de Vossenbroekweg een ontploffing plaats. Hoe vaak dit precies zal zijn, is nu nog niet aan te geven. De hoeveelheid munitie die per keer kan worden vernietigd, hangt af van de zwaarte en soort. Het bedrijf Van den Herik vervoert de munitie gedurende deze periode van de vindplaats nabij de Zuukerbrug naar het terrein op de Vossenbroekweg.

Veiligheid

De ontploffingen kunnen (geluids)overlast veroorzaken. Omwonenden worden hierover per brief geïnformeerd. Het vernietigen van de munitie verloopt veilig. De EODD is verantwoordelijk voor het vernietigen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Van den Herik is een bedrijf dat gespecialiseerd en gecertificeerd is in het opsporen en veiligstellen van explosieven. De opslag van de gevonden munitie en de vernietingslocatie voldoen aan alle veiligheidseisen.