N794 Heerderweg verkeersveiliger(17-09-2015)

Dit item is verlopen op 27-09-2015.

De provincie Gelderland wil de N794, de Heerderweg, verkeersveiliger maken. Hiervoor heeft de provincie een plan opgesteld. Dit plan is via een bestemmingsplanprocedure mogelijk gemaakt door de gemeente Epe. Het Eper college en raad hebben kritisch gekeken naar het plan en de impact ervan. Daarbij is ook gekeken naar een mogelijkheid om de maximum snelheid te verlagen. Uiteindelijk is nu een plan opgesteld waar de gemeente Epe volledig achter staat.

De N794 krijgt volgend jaar vrij liggende fietspaden en duidelijke kruisingen. De snelheid van 80 km/uur blijft, maar dankzij deze nieuwe uitvoering van de weg zijn zowel fietsers als auto's veiliger onderweg.

Planproces

De provincie Gelderland heeft tijdens de planvorming geïnvesteerd in een uitgebreide voorlichting aan alle betrokken partijen. Zo zijn ook de omwonenden vanaf het begin betrokken geweest bij de totstandkoming van het plan en hebben zij alternatieven en aanpassingen aangedragen. Verder is het voor alle inwoners van de gemeente Epe mogelijk geweest om tijdens de bestemmingsplanprocedure mee te praten.

Bomenkap

Het plan heeft gevolgen voor de bomen langs de N794. Er worden veel bomen gekapt. Dat was bekend tijdens de planvorming, en omwonenden, gemeente en provincie hadden hierover zorgen. De provincie gaat langs de N794 zoveel mogelijk bomen terugplanten in de tussenbermen. De overige herplant vindt elders plaats. Bij de nu aangevraagde kapvergunningen voor de bomen langs de N794 zit dan ook een plan voor de nieuwe aanplant van bomen. De nieuwe bomen zorgen voor het terugbrengen van het bosrijke karakter. Daarom wordt hierbij geïnvesteerd in het herplanten van onder andere eiken en beuken met een grote maat. De gemeente zal het herplantplan laten toetsen door een extern bureau. Dit bureau zal bepalen of er voldoende bomen op een goede manier worden terug geplant.

Compensatie van bos en natuur

Door de aanpassingen aan de weg verdwijnen ook stukjes natuur langs de weg. De provincie gaat daarvoor op een andere locatie een stuk natuur terugbrengen. Een deel van de bomen buiten de natuurgronden vallen onder de Boswet. De Boswet ziet toe op het gelijk houden van het totale bosoppervlak in Nederland. Daarom worden ook deze bomen gecompenseerd. De provincie heeft een compensatieplan opgesteld. Hierbij komt er meer natuur- en bosgrond terug dan dat er verdwijnt langs de N794.

Als gemeente realiseren wij ons dat het huidige beeld van een weg omringd door bomen door de aanpassing van de N794 wordt veranderd. De gemeente Epe en de provincie hebben zich ervoor ingezet dat er meer bomen herplant worden dan er gekapt worden. Wij zijn er zeker van dat na verloop van tijd de nieuwe aanplant dit beeld weer doet terugkeren. Dan is de N794 weer een mooie, veilige weg.