Nieuw afvalbeleidsplan ter inzage(18-06-2013)

Dit item is verlopen op 01-08-2013.

De gemeente is al enige tijd bezig met een nieuw afvalbeleidsplan. Dit doet zij samen met afvalbeheerder Circulus. Het doel van dit plan is om de hoeveelheid restafval te verminderen en om de kosten van het afvalbeheer terug te brengen. Het college van B&W heeft nu ingestemd met een nieuw afvalbeleidsplan. Dit plan vindt u onderaan dit bericht. Vanaf dinsdag 18 juni tot en met woensdag 31 juli kunt u de gemeente laten weten wat u van dit plan vindt.

De gemeente Epe heeft in vergelijking met omliggende gemeenten een hoog aantal kilo’s restafval per inwoner. Met restafval wordt al het afval bedoeld dat niet gescheiden kan worden. Veel afval is eigenlijk al lang geen afval meer, maar een grondstof die hergebruikt kan worden. Daarnaast betekent minder restafval minder afvalverbranding en meer recycling. Kortom, dit is beter voor het milieu én kost minder geld. 

Welke veranderingen staan er in het nieuwe afvalbeleidsplan?

  • De inzamelzakken voor plastic afval worden vervangen door containers. Ook worden er daarnaast zes ondergrondse verzamelcontainers voor plastic afval bij supermarkten in de centra van de vier dorpen geplaatst. Zo kunnen inwoners die geen extra minicontainer voor plastic willen, toch hun plastic afval gescheiden inzamelen.
  • Het nieuwe plan gaat uit van een driewekelijks huis-aan-huis inzamelsysteem voor restafval, groente- fruit- en tuinafval (GFT) en plastic. Nu wordt dit afval nog iedere twee weken opgehaald.
  • Ook Stilema gaat glas, papier, blik en e-goed één keer in de drie weken ophalen.
  • In het voor- en najaar worden er binnen de bebouwde kom zogenaamde takkenroute gereden. Ook worden er in de herfst in alle dorpen ca. dertig bladkorven geplaatst en geleegd.
  • Een tweede groene (GFT)-container wordt goedkoper. Dit kost nu € 130,- en dit wordt € 75,-. Het lagere tarief wordt ingevoerd bij de eerstvolgende wijziging van de ‘Verordening reinigingsheffingen 2012’ nadat het nieuwe afvalbeleidsplan door de gemeenteraad is vastgesteld.
  • De GFT-inzameling bij hoogbouw vervalt. Huishoudens in hoogbouw hebben geen tuin en daarom ook veel minder GFT-afval. Bovendien is de kwaliteit van het GFT-afval soms onvoldoende voor verwerking tot compost. Bewoners van hoogbouw met benedentuinen kunnen wel kiezen voor een GFT-container op eigen terrein.
  • Bovengrondse containers voor restafval worden vervangen door een kleiner aantal (maar wel grotere) ondergrondse containers. Die zijn alleen te openen met een persoonlijke pas.

Snoeiafval kan nu gratis worden ingeleverd bij de milieustraat. Dit blijft zo.

Is het plan al definitief?

Nee. Het college van B&W heeft ermee ingestemd. Nu gaat het plan zes weken de inspraak in en kunt u hier weer op reageren. Daarna wordt het plan, samen met de reacties uit de inspraak, na de zomer aan de gemeenteraad aangeboden. Eerst komt het plan op de agenda van de raadscommissie. Dan kunt u inspreken. Vervolgens komt het plan op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Waarschijnlijk gebeurt dit in het najaar. Als de gemeenteraad het plan vaststelt, is het definitief. Nadat de gemeenteraad het plan definitief vaststelt, wordt bekeken vanaf welk moment het plan ook uitgevoerd kan worden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente.

Te downloaden:

Eerder verschenen berichten