Nieuw standplaatsenbeleid(31-12-2013)

Dit item is verlopen op 29-01-2014.

Wilt u in de gemeente goederen of etenswaren verkopen met een kraam of wagen, zoals een viskraam, een bloemenstalletje of een ijskraam? Dan heeft u hiervoor een zogenaamde standplaatsvergunning nodig. De gemeente heeft nu een nieuwe ‘beleidsnotitie standplaatsen gemeente Epe 2013’ vastgesteld. 

De gemeente vindt het belangrijk om op bepaalde plekken standplaatsen voor de verkoop van goederen of etenswaren te hebben. Wanneer er wel of geen standplaatsvergunning verleend wordt, het aantal standplaatsen en waar die precies zijn, staat in dit nieuwe standplaatsenbeleid.

De belangrijkste wijzigingen van het nieuwe standplaatsenbeleid zijn:

  • Standplaatsen zijn niet meer gebonden aan een specifieke branche (tak van handel);
  • Er geldt een nieuwe procedure bij de toewijzing van standplaatsen (zie uitleg onderaan);
  • De vergunning voor jaar- en seizoenstandplaatsen gelden voor onbepaalde tijd;
  • Een incidentele standplaats mag maximaal 2 dagen per kwartaal worden ingenomen;
  • Er zijn een aantal nieuwe standplaatslocaties toegevoegd.

Daarnaast is het standplaatsenbeleid in overeenstemming gebracht met de nu geldende wet- en regelgeving.

Nieuwe standplaatslocaties

Onderaan dit bericht vindt u een overzicht van de beschikbare standplaatslocaties binnen de gemeente Epe. Een aantal standplaatslocaties zijn nieuw of zodanig gewijzigd dat deze voor loting in aanmerking komen. Het gaat hier om de standplaatslocaties met de nummers: 2 Marktplein Epe, 3 Parkeerplaats Ratelplein Epe, 5 Parkeerplaats Korte Kuipersweg Epe, 8 Parkeerplaats Vaassenseweg 12 Emst, 11 Marktplein naast nr. 7 Vaassen, 13 Parkeerplaats Kosterstraat Vaassen, 14 Dorpsstraat 5-7 Oene, 20 zuidwest-zijde gemeentehuis Epe en 21 Parkeerplaats Korte Kuipersweg Epe.

Onderaan dit bericht staan ook overzichtskaarten waar u alle locatienummers kunt opzoeken. In bijlage 2 kunt u zien wat de huidige bezetting is van de standplaatslocaties.

Procedure aanvraag standplaatsvergunning

Een standplaatsvergunning kunt u schriftelijk aanvragen. Hiervoor moet u een aanvraagformulier downloaden via de website en volledig invullen. Binnen acht weken na dagtekening van de volledige aanvraag, neemt de gemeente een beslissing op de aanvraag.

Als een aanvraag niet met het voorgeschreven aanvraagformulier is ingediend en/of niet is voorzien van de voorgeschreven gegevens, dan informeert de gemeente de aanvrager hierover schriftelijk. Vervolgens wordt hij/zij in de gelegenheid gesteld om de aanvraag alsnog met het voorgeschreven aanvraagformulier in te vullen dan wel de aanvraag aan te vullen met de benodigde gegevens. Mocht de aanvraag binnen de gestelde termijn niet zijn aangevuld, dan stelt het college de aanvraag buiten behandeling.

Als een vergunninghouder de vergunning wil wijzigen of uitbreiden, dan moet hij of zij opnieuw een aanvraag indienen.

Meerdere belangstellenden? Dan volgt een loting.

Een nieuwe of vrijgekomen standplaatslocatie wordt altijd gepubliceerd in de Gemeentewijzer in het Veluws Nieuws en op de website www.epe.nl. Als er per locatie voor hetzelfde dagdeel meer dan één belangstellende is, dan zal op basis van een loting worden bepaald aan wie de standplaatslocatie wordt toegewezen. Een aanvraag kan betrekking hebben op één of meerdere standplaatslocaties of dagdelen per week. Indien van toepassing, wordt voor ieder dagdeel afzonderlijk een loting gehouden.

Deze lotingprocedure geldt alleen voor aanvragen die in de eerste twee weken na publicatie ontvangen zijn.

De loting is openbaar en vindt plaats in de vierde week na publicatie. Betrokkenen worden hierover in de derde week na publicatie geïnformeerd en ontvangen uiterlijk in de vijfde week na publicatie de uitslag van de loting.

Vanaf twee weken na publicatie vindt geen loting meer plaats, maar bepaalt de ontvangstdatum van de aanvraag wie als eerste in aanmerking kan komen voor de desbetreffende standplaats.

De aanvragen die zijn betrokken bij een loting, zijn formeel ook in behandeling genomen. Hieraan zijn leges (kosten) verbonden.

Een standplaatslocatie kan pas worden ingenomen nadat de vergunning is verleend.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van de eenheid Vergunningverlening, via telefoonnummer 14 0578.