Nieuwe AED in gebruik bij Villa Heidebad(30-01-2014)

Dit item is verlopen op 13-02-2014.

Donderdag 30 januari nam wethouder Jan Berkhoff de AED in gebruik die recentelijk geplaatst is bij conferentiehotel Villa Heidebad op de Molenweg 17 in Epe (Wissel). Het is de laatste van in totaal 16 AED's die geplaatst zijn door de gemeente Epe in het kader van Hartveilig wonen (www.hartveiligwonen.nl).

Hartveilig wonen

De gemeente Epe is in 2012 gestart met het project Hartveilig wonen. Hartveilig wonen is een sms-alarm systeem, waarbij vrijwilligers ingezet worden als bij hen in de nabije omgeving iemand een hartaanval krijgt.

De gemeente Epe heeft in totaal zestien nieuwe AED’s aangeschaft. Deze AED’s zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week inzetbaar. Ze hangen buiten bij een kerk, school, wijkgebouw e.d. Daarnaast zijn er AED’s beschikbaar gesteld voor het project Hartveilig wonen door bedrijven, sportverenigingen, verzorgingstehuizen, fysiotherapiepraktijk, etc.  Deze zijn alleen tijdens hun openingsuren beschikbaar.

Hoe werkt het?

Als er via het alarmnummer 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, dan stuurt de alarmcentrale altijd twee ambulances op pad. Tegelijkertijd gaat er een sms-bericht naar mensen in de buurt die zich als vrijwilliger bij Hartveilig wonen hebben aangemeld om eerste hulp te verlenen aan diegene die een hartstilstand heeft. De vrijwilligers (die EHBO/BHV papieren moeten hebben) wonen of werken dicht in de buurt van het slachtoffer en kunnen eerder ter plekke zijn dan de ambulance. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van cruciaal belang. De kans dat iemand hartfalen goed overleeft, stijgt met 75% als je met een AED binnen de eerste cruciale 6 minuten handelt!

Vrijwilligers en AED’s nodig

Door in de gehele gemeente een goede spreiding van AED’s én vrijwilligers te hebben, kunnen er  levens gered worden. In de praktijk is het zo dat niet iedere opgeroepen vrijwilliger bij alarmering direct inzetbaar is. Daarom zijn er veel vrijwilligers nodig die door de meldkamer van 112 opgeroepen kunnen worden. De één wordt gestuurd naar het adres van de patiënt en start reanimatie, een ander krijgt per sms de locatie en pincode van de dichtstbijzijnde AED. De ambulance neemt bij aankomst de reanimatie dan over.

Help ook mee!

Er hebben zich inmiddels 235 vrijwilligers aangemeld voor het project Hartveilig wonen. Maar hoe meer vrijwilligers zich aanmelden, hoe beter. Als vrijwilliger kun je zelf bepalen wanneer je ‘stand by’ wilt zijn. Ook is er aandacht voor nazorg voor de vrijwilligers.

Heeft u een erkende reanimatie/AED-training gevolgd of heeft u of uw bedrijf of vereniging een AED? Meld dit dan via www.hartveiligwonen.nl of neem contact op met mevrouw Delissen van de gemeente Epe via telefoon 14 (0578).

Sinds mei 2012 is het sms-alarmsysteem, dat automatisch wordt ingezet vanuit de meldkamer 112, al veertig keer in onze gemeente ingezet. In een aantal gevallen kon door eerste hulp van de opgeroepen vrijwilligers, iemands leven gered kon worden.

Locaties AED’s

Op de volgende locaties hangen de door de gemeente Epe aangeschafte AED’s (die 7 dagen per week, 24 uur beschikbaar zijn). Deze zijn alleen te gebruiken door middel van een pincode die door de meldkamer van 112 doorgegeven wordt aan de opgeroepen vrijwilliger. (Daarnaast zijn er dus vele verenigingen, sportclubs, bedrijven die hun AED ook aangemeld hebben: deze staan niet in deze lijst, maar zijn wel bekend bij de meldkamer).

  • de Goede Herderkerk, Enkweg 2, Epe
  • Basisschool K. Norelschool, Vleerveld 17, Epe
  • Rietstulp, Eperweg 66, Oene
  • Appartementencomplex, Boerrigterstraat 58, Epe
  • Basisschool W.G. van der Hulststraat 1, Epe
  • Basisschool ’t Mosterdzaadje, Oranjeweg 116, Gortel
  • Café de Schepop, Hoofdweg 25-27, Emst
  • Houtweg 12, Oene
  • Apeldoornseweg 27, Vaassen
  • De Wieken, Molenstraat 15, Vaassen
  • Basisschool de Violier, De Vlierstraat 33, Vaassen
  • Hoenderkampstede 16, Vaassen
  • Krugerstraat 145, Vaassen
  • Villa Heidebad, Molenweg 17, Epe (Wissel)
  • Wilkon, Ledderweg 47, Epe
  • Europalaan 19, Epe