Nieuwe AED voor Hartveilig Wonen in de Hoofdstraat in Epe(02-10-2015)

Dit item is verlopen op 16-10-2015.

In het kader van Hartveilig Wonen is er een AED geplaatst bij opticien Oogcontact aan de Hoofdstraat 25 in Epe. Donderdag 1 oktober nam wethouder Dick van Norel namens de gemeente een kijkje. De heer Klooster van Oogcontact en de verhuurder van het pand waren positief toen de gemeente hen een verzoek deed om een AED te plaatsen.

Er hing voorheen een AED aan de buitenmuur van de Rabobank. Omdat de Rabobank verhuisd is, is er gekeken naar mogelijkheden voor een nieuwe AED op deze plek. De gemeente Epe heeft sinds maart 2014 het ‘keurmerk’ Hartveilig Wonen. Met het project Hartveilig Wonen wordt de acute zorg bij mensen met een hartstilstand of hartfalen verbeterd door een groot reanimatienetwerk van vrijwilligers en ‘automatische externe defibrillators’ (AED’s). 

Eerste 6 minuten van levensbelang

Acute hulpverlening in de eerste zes minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven te vergroten. Het lukt een ambulance niet altijd om binnen dit aantal minuten bij een slachtoffer te zijn. Door mensen in de omgeving van het slachtoffer in te zetten voor de eerste acute hulpverlening worden de overlevingskansen vergroot. En dat is het doel van Hartveilig Wonen.

Er hangen zestien AED’s verspreid over de gehele gemeente die 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar zijn. Andere AED’s die aangemeld zijn bij Hartveilig Wonen hangen bij organisaties, bedrijven of verenigingen die wellicht niet 24/7 open zijn, maar die wel ingezet kunnen worden tijdens openingstijden. Verder zijn er nu ruim 265 vrijwilligers inzetbaar.

Successen

De afgelopen paar jaar is de alarmering van vrijwilligers al vele keren in gang gezet; dit jaar is het systeem van Hartveilig Wonen al 17 keer toegepast. Dat betekent dat er ook levens zijn gered! 

Hoe werkt het?

Als er bij de meldkamer van 112 een melding binnenkomt, waarbij een hartstilstand wordt vermoed, worden er via een sms-bericht vrijwilligers van Hartveilig Wonen opgeroepen. Deze vrijwilligers zijn getraind om te reanimeren en/of te defibrilleren met een AED. De vrijwilligers verlenen acute hulp, totdat het ambulancepersoneel dit overneemt. 

Heeft u een reanimatie en/of AED-training gevolgd?

Om dit reanimatienetwerk van Hartveilig Wonen succesvol te onderhouden zijn er altijd vrijwilligers nodig. Wij zijn daarom op zoek naar mensen die op dit moment al een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd. Meld u aan via de website www.hartveiligwonen.nl.

AED beschikbaar?

Verenigingen, organisaties of particulieren die een AED in bezit hebben, kunnen deze aanmelden voor Hartveilig Wonen. Dan kunnen de AED’s ook mogelijk bij een calamiteit binnen Hartveilig Wonen ingezet worden. Uw AED kunt u via www.hartveiligwonen.nl registreren.