Nieuwe beleidsnota kunst en cultuur ter inzage(28-07-2015)

Dit item is verlopen op 08-09-2015.

De gemeente heeft een nieuwe cultuurnota in de maak, getiteld: ‘De kracht van cultuur’. Deze (concept)nota ligt vanaf 28 juli t/m 8 september ter inzage. Het cultuurbeleid in de gemeente richt zich op alle vormen van kunst en cultuur: amateurkunst, cultuureducatie, beeldende kunsten, cultureel erfgoed, literatuur en media. Hieronder leest u globaal wat er in de nieuwe cultuurnota staat.

De gemeente had al een Nota kunst en cultuur 2010 - 2014, maar gezien de looptijd is actualisatie gewenst. Wethouder Jan Aalbers over het belang van deze nota: “De waarde van cultuur voor onze samenleving is groot. De dorpen in onze gemeente hebben een bloeiend verenigingsleven op het gebied van kunst en cultuur. De combinatie van cultuur, erfgoed, natuur en landschap is dan ook sterk bepalend voor de aantrekkingskracht van onze gemeente. Ons natuur en erfgoed leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor bijzondere evenementen, die de gemeente aantrekkelijk maken voor inwoners, toeristen en bezoekers.”

De nota is tot stand gekomen in samenspraak met professionele organisaties zoals de bibliotheek, het cultuurplein en het onderwijs. Het nieuwe cultuurbeleid bestaat uit vijf beleidslijnen:

1) Onze culturele infrastructuur is flexibel en toekomstbestendig.
2) Onze gemeente is mede dankzij kunst en cultuur aantrekkelijk om te wonen en te verblijven.
3) Onze inwoners krijgen kans om met kunst en cultuur in aanraking te komen.
4) Door samenwerking wordt de culturele infrastructuur versterkt.
5) Het waar mogelijk creëren van meer ruimte voor cultureel ondernemerschap.

Na de inspraaktermijn komt deze nota op de agenda van de raadscommissie en gemeenteraad voor besluitvorming.