Nieuwe hulpmiddelen voor minder valide zwemmers in De Koekoek(08-02-2013)

Dit item is verlopen op 21-02-2013.

Burgemeester Van der Hoeve neemt een duik in het zwembad van de KoekoekWoensdagavond 6 februari ging burgemeester Van der Hoeve kopje onder. Letterlijk dan, want hij nam in zwem- en sportcentrum De Koekoek in Vaassen een proefduik waarbij hij officieel twee nieuwe hulpmiddelen van de Apa Dukers in gebruik nam.

Het gaat om een zogenaamde ‘luie’ trap: een geleidelijke aflopende ‘trap’ met twee leuningen zodat minder mobiele zwemmers makkelijk en veilig het water in kunnen gaan. Ook is er een rolstoel aangeschaft die onder andere gebruikt wordt om mensen die revalideren te water te laten gaan, zodat in het warme water geoefend kan worden met lopen.

 

De Apa Dukers (www.apadukers.nl) is een duikvereniging die gevestigd is in de gemeente Epe en die ook is aangesloten bij de NOB (Nederlandse Onderwatersportbond). Alweer 3,5 jaar geleden hield Apa Dukers een 24-uurs duikmarathon om geld in te zamelen voor de gehandicapte duiksport. Er is toen € 8.550,- ingezameld. Samen met het Fonds Gehandicaptensport is Apa Dukers op zoek gegaan naar een goede besteding van dit bedrag.

 

Tijdens de nieuwbouw van het zwembad De Koekoek in Vaassen had het zwem- en sportcentrum faciliteiten voor minder valide zwemmers hoog op het verlanglijstje staan. De Koekoek had zelf al een zwembadlift aangeschaft. Met het geld van de 24-uurs duikmarathon kunnen nu deze twee hulpmiddelen worden toegevoegd. In januari 2011 zijn van een deel van de opbrengst al twee onderwaterscooters voor een duikschool en –vereniging in Almere aangeschaft. In Almere worden mindervalide mensen opgeleid tot volwaardige duikers.