Nieuwe subsidieregeling isolatie woningen(01-05-2013)

Dit item is verlopen op 13-05-2013.

Heeft u een eigen huis dat u zelf bewoont en die vóór 1980 is opgeleverd? Vraag dan subsidie voor woningisolatie aan! Deze subsidieregeling is vanaf 30 april gewijzigd. De provincie heeft namelijk de regels voor subsidie voor woningisolatie versoepeld. De provincie is leidend, want het subsidiegeld dat de gemeente verstrekt komt rechtstreeks van de provincie.

Wat is er gewijzigd?

  • De WOZ-waarde van woningen telt niet langer mee om in aanmerking te komen voor subsidie. Tot 30 april was er een drempel van 350.000 euro. Daarboven werd geen subsidie verstrekt. Dat is dus vervallen.
  • Ook kan er nu subsidie worden gekregen voor HR++ isolatieglas, waardoor nu elke maatregel die de isolatiewaarde van de schil van de woning verhoogt onder de regeling valt.
  • Verder is nieuw dat er een bonus is ingevoerd van maximaal 250 euro per woning op een gezamenlijke aanpak, waarbij tenminste zes woningen zijn betrokken.
  • U kunt een derde van de isolatiekosten gesubsidieerd krijgen tot een maximum van 500 euro bij een individuele aanvraag en 750 euro bij een collectieve aanvraag. Heeft u al eerder een gemeentelijk isolatiesubsidie aanvraag gehonoreerd gekregen dan wordt dat in mindering gebracht.

Subsidie moet worden aangevraagd voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Goed voor uw portemonnee

Goed geïsoleerd wonen is goed voor uw portemonnee. Het is een investering die u snel terugverdient. Voorbeeld: met spouwmuurisolatie van een hoekwoning bespaart u jaarlijks gemiddeld 40% op uw stookkosten. De besparing die de investering in woningisolatie u oplevert, is na twintig jaar hoger dan wat u op een spaarrekening zou ontvangen. Naast spouwmuurisolatie, kunt u de subsidie ook gebruiken voor dak- of vloerisolatie en voor HR++-glas.

Goed voor ons milieu

Woningisolatie is ook goed voor het milieu. Uw energieverbruik gaat enorm naar beneden. Dat is goed nieuws, want het verbruik van fossiele brandstoffen moet omlaag. Dus als iedereen meedoet, besparen we enorm op de CO2-uitstoot, het milieu en ieders portemonnee. Wat wilt u nog meer?

Gelderland bespaart energie

De subsidieregeling is een initiatief van de provincie Gelderland. Via de gemeenten stelt zij de komende jaren geld beschikbaar voor het isoleren van koopwoningen. Betere isolatie leidt tot energiebesparing en dat is gunstig voor het klimaat. Doet u ook mee? Met goede woningisolatie ziet u uw geld niet meer in rook opgaan!

Subsidie voor woningisolatie aanvragen?

Wilt u ook bijdragen aan een beter milieu, maar vooral: wilt u jaarlijks veel geld besparen op uw stookkosten? Vraag dan zo snel mogelijk subsidie voor woningisolatie aan bij uw gemeente. De procedure is als volgt:

  1. Aanvraag: u vult het Aanvraagformulier in en stuurt het naar de gemeente. Offerte graag bijvoegen. U ontvangt een ontvangstbevestiging met de datum van ontvangst.
  2. Beoordeling aanvraag: De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Als deze volledig is, dan wordt de aanvraag in behandeling genomen en ontvangt u een voorlopig besluit tot subsidieverlening.
  3. Uitvoering: Na vaststelling van het voorlopige besluit tot subsidieverlening kunt u de maatregel uitvoeren. Binnen 16 weken moeten de maatregelen uitgevoerd zijn en het subsidie uitkeringsformulier ingeleverd.
  4. Indiening: U vult het Subsidie uitkeringsformulier in en stuurt deze met betalingsbewijzen (rekening) naar de gemeente.
  5. Betaling: De gemeente controleert of de subsidieaanvraag correct is en gaat (indien alles correct is) over tot vaststelling van het besluit tot subsidievaststelling en betaling binnen 6 weken.

Houdt u er rekening mee dat de werkzaamheden niet al uitgevoerd zijn voordat u de aanvraag indient. U heeft dan namelijk geen recht meer op subsidie. Alleen volledig ingevulde formulieren worden in behandeling genomen. Toekenning van subsidies vindt plaats op basis van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. De uitvoering van de regeling zal steekproefsgewijs worden gecontroleerd.