Nieuwe wijze van afvalinzameling(11-03-2014)

Dit item is verlopen op 25-03-2014.

Eind 2013 heeft de gemeenteraad het nieuwe afvalbeleidsplan 2013-2016 voor de gemeente Epe vastgesteld. Dit betekent dat er een nieuw inzamelingssysteem voor afval komt. In de gemeente Epe gaat de nieuwe wijze van afvalinzameling vanaf 1 september 2014 van start.

Het doel is om samen met u de kosten beheersbaar te houden en de hoeveelheid restafval te verminderen. Dit is goed voor het milieu, omdat er minder restafval verbrand hoeft te worden. Hiermee verminderen we de CO2-uitstoot en behouden we nuttige grondstoffen. Bovendien is het goed voor de portemonnee, want het verbranden van restafval kost geld, dit in tegenstelling tot waardevolle stromen zoals plastic verpakkingsafval, glas, papier, blik, e-goed en textiel. Wat er voor u gaat veranderen, is hieronder op een rij gezet.

Nieuwe ondergrondse verzamelcontainers

De meeste bovengrondse verzamelcontainers voor restafval worden vervangen door ondergrondse verzamelcontainers. Deze bovengrondse verzamelcontainers staan nu op plekken bij hoogbouw. De nieuwe ondergrondse containers zijn alleen te openen door inwoners uit de directe omgeving die een hiervoor geschikte (milieu)pas hebben. Op dit moment onderzoekt Circulus waar de ondergrondse containers moeten komen.

Kunststof in nieuwe container met oranje deksel

Alle huishoudens ontvangen in augustus/september een grijze container met oranje deksel van 240 liter voor kunststof verpakkingsafval. De huidige plastic inzamelzakken verdwijnen. Wie liever geen container voor kunststof verpakkingen wil, kan zich daarvoor later dit jaar via de website van Circulus of telefonisch bij Circulus afmelden. Dat kan nu nog niet, maar later in het jaar. Hierover volgt in juni meer informatie.

Kunststof wegbrengen naar winkelcentra

Daarnaast worden er deze maand bij de winkelcentra in alle dorpen ondergrondse verzamelcontainers voor kunststof verpakkingen geplaatst. Deze zijn door iedereen te gebruiken. De verzamelcontainers worden op de volgende locaties geplaatst:

  • Emst: Hanendorperweg tegenover huisnummer 2.
  • Epe: Sint Martinusplein, bij de Albert Heijn
  • Epe: parkeerplaats bij de St. Jorisweg/Kuipersweg
  • Oene: Dorpsstraat ter hoogte van de brandweerkazerne
  • Vaassen: Houtzagersstraat naast huisnummer 2, parkeerplaats
  • Vaassen: Torenstraat/Kerkweg, achterzijde Dekamarkt, parkeerplaats.

Driewekelijkse inzameling

Per 1 september 2014 wordt er overgegaan van een tweewekelijkse naar een driewekelijkse inzameling voor restafval, gft afval en kunststof. Ook de inzameling van glas, papier, textiel, blik en e-goed door Stilema wordt driewekelijks.

Grof snoeiafval- takkenrondes in voor- en najaar

Er komen in het voor- en najaar extra rondes voor grof snoeiafval. Hiervoor moeten mensen zich aanmelden. Het aanmelden voor de voorjaarsronde kan tot en met vrijdag 4 april bij Circulus: telefonisch of via www.circulus.nl. In week 15 en 16, dus van 7 t/m 18 april wordt het grof snoeiafval dan opgehaald. Bij aanmelding krijgt u bericht wanneer het opgehaald wordt en hoe u dit kunt aanbieden.

Bladkorven

Tot slot worden er van 1 oktober tot aan kerst ca. dertig bladkorven verspreid in de gemeente geplaatst. In dit voorjaar wordt bekeken waar die bladkorven precies komen. Daarna worden de bladkorven aangeschaft en in september geplaatst. Vanaf oktober tot en met december worden deze bladkorven regelmatig geleegd. Eind december worden de bladkorven weer verwijderd.

Wanneer hoort u meer?

In september wordt gestart met het nieuwe inzamelsysteem. Onderaan dit bericht vindt u een globale planning van de belangrijkste activiteiten. In de wijken en buurten waar ondergrondse containers komen, wordt de omgeving tijdig per brief hierover geïnformeerd. Huishoudens die een grijze container met oranje deksel voor kunststof verpakkingsafval krijgen, ontvangen in juni ook een brief. Hierin staat dan uitleg over wanneer deze container geleverd wordt en hoe men zich desgewenst af kan melden. Vlak voordat de nieuwe driewekelijkse inzameling ingaat, worden er ook nieuwe papieren afvalkalenders verspreid.

Informatie over de snoeiafvalrondes en de bladkorven vindt u op de websites van Circulus en de gemeente en in de lokale media. En deze informatie komt ook op de nieuwe afvalkalender.

Tijdpad:

  • Maart: plaatsing ondergrondse containers voor kunststof verpakkingen bij winkelcentra
  • Maart: mogelijkheid voor inwoners om zich aan te melden voor grof snoeiafvalronde voorjaar
  • 7 t/m 18 april: extra ophaalrondes voor grof snoeiafval
  • Juli-augustus: plaatsing ondergrondse containers voor restafval bij hoogbouw
  • Juni/juli: informeren inwoners en afmeldperiode voor de nieuwe grijze container met oranje deksel voor kunststof verpakkingen
  • Augustus: verspreiden nieuwe grijze containers met oranje deksel (240 liter) voor kunststof afval
  • Eind augustus: verspreiding nieuwe papieren afvalkalenders die geldig zijn t/m 2015
  • September: start driewekelijkse inzameling en beëindiging van inzameling kunststof in zakken
  • September: mogelijkheid voor inwoners om aan te melden voor grof snoeiafvalronde najaar
  • September: plaatsing bladkorven in gemeente
  • Oktober: extra ophaalrondes voor grof snoeiafval (exacte data volgen later)
  • Oktober – december: wekelijkse leging van bladkorven
  • December: verwijderen van bladkorven