Notitie over pgb in de Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 ter inzage(21-10-2014)

Dit item is verlopen op 18-11-2014.

Het college van B&W heeft ingestemd met de volgende drie (concept) documenten:
1) de (concept) notitie ‘Het persoonsgebonden budget (pgb) in de Wmo én de Jeugdwet 2015’
2) de (concept) Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2015
3) het (concept) Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015

Van 21 oktober tot en met 2 december a.s. liggen deze drie documenten ter inzage voor inspraak (www.epe.nl > Actueel > Bekendmakingen >  Maatschappelijke voorzieningen).

Wat staat er in de notitie over het persoonsgebonden budget (pgb)?

De gemeente werkt vanuit de huidige Wmo al met het persoonsgebonden budget. Vanaf 1 januari 2015 komen daar, met de Wmo en de Jeugdwet 2015, nieuwe doelgroepen bij. Omdat het pgb een onderwerp is dat speelt binnen de Wmo én binnen de (nieuwe) Jeugdwet, is ervoor gekozen om hiervoor een notitie op te stellen die van toepassing is voor zowel de Wmo als de Jeugdzorg.

De uitgangspunten bij het pgb zijn: ‘vraaggericht / maatwerkgericht’, ‘mantelzorgondersteunend’ en ‘innovatief’. Deze punten worden in de notitie toegelicht en uitgewerkt. Het persoonsgebonden budget (pgb) is naast zorg in natura een goed instrument om tot individueel maatwerk te komen. Iedere gemeente is dan ook verplicht om aan haar inwoners de mogelijkheid van een pgb te bieden. Per 1 januari 2015 zijn er wel veranderingen. Zo dient het pgb altijd een bewuste keuze te zijn van de aanvrager en zijn de eisen om in aanmerking te komen voor een pgb aangescherpt. Daarnaast is de uitbetaling van het pgb via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als verplichting opgenomen. Dit wordt ook wel het trekkingsrecht genoemd. Ook het trekkingsrecht is in de notitie verder toegelicht.

Maandag 24 november 19.30 uur informatieavond voor pgb-houders

Deze avond is in het gemeentehuis in Epe en bedoeld voor iedereen die een pgb voor de Wmo, Awbz en jeugd(zorg) heeft of dit overweegt. Graag aanmelden voor deze avond vóór maandag 17 november via [email protected] onder vermelding van ‘Informatieavond pgb 24 november’. Inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.30 uur.  

Wat staat er in de Beleidsregels en het Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015?

Op 9 oktober jl. stelde de gemeenteraad het Beleidsplan Wmo 2015-2018 en de bijbehorende Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 vast. Als vervolg hierop heeft het college nu in de (concept) ‘Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2015’ (document punt 2) nadere regels opgenomen over bijvoorbeeld maatwerkvoorzieningen Wmo (zoals rolstoelen en woningaanpassingen). In het (concept) besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 (document punt 3) staan financiële regels over de maatwerkvoorzieningen.

Vervolgprocedure

Na de inspraakperiode worden alle reacties verzameld en eventueel verwerkt in de definitieve documenten. Vervolgens worden die definitieve documenten in december weer voor besluitvorming aangeboden aan het college van B&W.

Vragen?

Veel gestelde vragen over de nieuwe taken die de gemeente op 1 januari krijgt op het gebied van zorg, jeugd of werk.