Officiële opening unieke grafheuvellijn(09-09-2013)

Dit item is verlopen op 15-09-2013.

De open monumentendag, ooit in het leven geroepen om publieke belangstelling te krijgen voor monumenten en draagvlak voor monumentenzorg, is tegenwoordig één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Wethouder Joop van Nuijs: “We kiezen deze dag uit om de unieke grafheuvellijn in onze gemeente te openen. Grafheuvels zijn de bekendste archeologische monumenten van ons land en passen perfect in het thema van de open monumentendag dit jaar ‘Macht en Pracht’. Omdat deze grafheuvellijn zo bijzonder is, hebben we hem nu meer zichtbaar en beleefbaar gemaakt en is er meer informatie voor wandelaars aangebracht.”

Langs de grafheuvellijn zijn voor het publiek ‘erfgoedpollers’ geplaatst. Dit zijn kleine, ronde vitrinekastjes die uit de grond getrokken kunnen worden. Na zaterdag 14 september kunt u ze dus vinden bij de grafheuvels.

Epe, historisch centrum van de Veluwe

De gemeente Epe wil het cultuurhistorisch erfgoed binnen haar gemeentegrenzen beschermen, maar ook benutten. De grafheuvellijn Epe-Vaassen is daar een goed voorbeeld van. Grafheuvels zijn heuvels van plaggen en zand, die zijn gebouwd ter ere van een overledene. Sommige zijn wel 7000 jaar oud. In de gemeente liggen zo’n 150 grafheuvels. Ongeveer 50 daarvan liggen in één rechte lijn tussen Vaassen en Epe. Vanaf de Nieuwe Steentijd (± 5300 tot 2000 voor Christus) tot aan het begin van onze jaartelling vormden deze heuvels de laatste rustplaats voor de prehistorische bewoners van Epe.

Kom het zelf ervaren!

Aanstaande zaterdag 14 september is de open monumentendag. In de ochtend wordt de grafheuvellijn officieel geopend. Vanaf 11.30 uur tot 15.00 uur bent u van harte welkom. Tijdens een korte wandeling vertelt de regioarcheoloog u graag meer over de grafheuvellijn. Daarnaast kunt u een film bekijken over archeologisch onderzoek. Ook kunt u de oudheid ervaren door de aanwezigheid van een heuse bronstijdvrouw en een vuursteenbewerker. Kortom, genoeg reden om zaterdag te komen kijken op de parkeerplaats Gortelseweg/Wildweg. U bent van harte welkom!