Omgevingsdienst ‘Veluwe IJssel’ van start(02-04-2013)

Dit item is verlopen op 12-04-2013.

Vanaf 1 april jl. is de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) gestart. Deze uitvoeringsorganisatie verzorgt voor de gemeente Epe de vergunning, toezicht- en handhavingstaken op milieugebied, maar doet dat ook voor andere gemeenten in de regio en Provincie Gelderland.  Voor inwoners en bedrijven blijft de gemeente het eerste loket voor het aanvragen van vergunningen of vragen over toezicht en handhaving.

Alle gemeenten binnen Gelderland hebben besloten om in totaal zeven omgevingsdiensten op te richten. Deze omgevingsdiensten verzorgen namens de gemeenten en de provincie milieutaken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. OVIJ is één van deze zeven omgevingsdiensten. Een belangrijk doel van de omgevingsdienst is de kwaliteit van de uitvoering van de milieutaken en de efficiency te verhogen.

Partners

Bij OVIJ werken 70 medewerkers die afkomstig zijn van de partners: de gemeenten Voorst, Epe, Brummen en Apeldoorn en Provincie Gelderland. De medewerkers zijn specialisten van de afdelingen Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Er zijn ook specialisten op het gebied van geluid, bodem, grondwater en externe veiligheid. De medewerkers hebben vanaf 1 januari 2013 al intensief met elkaar samengewerkt in een zogenaamde proeftuin. In deze proefperiode hebben zij de basis voor samenwerking gelegd. De gemeenten en de provincie blijven bestuurlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van milieutaken.