Ontwerpbestemmingsplan N794 (Heerderweg) ter inzage(06-02-2014)

Dit item is verlopen op 27-02-2014.

Sinds deze week ligt het ontwerpbestemmingsplan N794 (Heerderweg) zes weken ter inzage. In dit bestemmingsplan staat de juridisch-planologische regeling voor de aanpassing van de N794 van de komgrens van Epe tot de gemeentegrens met Heerde. Doel van dit plan is om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren door vrijliggende fietspaden te maken.

Eind 2013 was er een informatieavond over dit traject voor omwonenden. Nu ligt het ontwerpbestemmingsplan voor iedereen ter inzage en kunt u reageren op het plan. Hieronder leest u in grote lijnen wat er gaat wijzigen en welke rol de gemeente en de provincie hebben.

Rol provincie en gemeente

De N794 is een provinciale weg. De provincie Gelderland nam het initiatief voor de ontwikkeling van dit plan en is daarom ook inhoudelijk verantwoordelijk. De gemeente faciliteert de provincie bij deze planontwikkeling voor de N794 door de bestemmingsplanprocedure uit te voeren. De gemeente toetst het plan verder aan haar eigen beleid.

Verkeerssnelheid

Omwonenden gaven aan dat ze graag een snelheidsverlaging op de N794 willen. De provincie heeft, in overleg met het OM, de politie en de gemeente, besloten om niet aan deze wens tegemoet te komen. Onder andere omdat de provincie de doorstroming van de weg zwaarder laat wegen in deze beslissing. Desondanks is met het nieuwe ontwerp wel tegemoet gekomen aan de belangen van de bewoners en zijn er maatregelen getroffen om de overlast van snelheid te beperken en die ervoor zorgen dat fietsers en voetgangers de weg beter kunnen oversteken.

Bomenkap

Om de verkeersveiligheid te verbeteren is in het (ontwerp)bestemmingsplan gekozen voor vrijliggende fietspaden. Om dit te realiseren moet er een aantal bomen gekapt worden. Omwonenden gaven aan dat ze deze bomen graag willen behouden. Dat is helaas niet mogelijk. Wel worden, indien gewenst ook in particuliere tuinen, nieuwe bomen ter compensatie van de gekapte bomen, geplant. De gemeente verwacht dat door de aanplant van deze nieuwe bomen na verloop van tijd de groene sfeer zoals die er nu is, grotendeels of in zijn geheel terugkeert.

Parkeren Dennenheuvel

In het (ontwerp)bestemmingsplan worden de parkeerplaatsen bij hotel restaurant Dennenheuvel verplaatst naar de zijkanten van het hotel restaurant. Omwonenden van hotel restaurant Dennenheuvel hebben hier bezwaar tegen. Ook hier laat de provincie de argumenten voor verkeersveiligheid zwaarder wegen en blijven zij bij het plan om de parkeerplaatsen te verplaatsen naar de zijkant van het hotel restaurant. Aan de achterzijde van de parkeerplaats blijft wel een groene strook tussen het hotel restaurant en omwonenden.