Op reis met een bijstandsuitkering(29-07-2013)

Dit item is verlopen op 10-08-2013.

Gaat u op reis en ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan gelden er een paar voorwaarden. Per kalenderjaar mag u maximaal vier weken naar het buitenland. Het maakt niet uit of dit voor een vakantie is of voor iets anders. Dus heeft u vakantieplannen of gaat u bijvoorbeeld langere tijd op familiebezoek? Laat het dan aan het Werkplein Activerium weten en voorkom problemen.

Gaat u op reis? Meld het ons!

Geef uiterlijk vier weken voor vertrek aan bij het Werkplein Activerium dat u van plan bent om op reis te gaan. Dit geldt ook voor reizen binnen Nederland. Dit kunt u telefonisch doorgeven via telefoonnummer (055) 580 20 00. Als u uw reis niet vooraf meldt, kunt u een boete krijgen.

Werk en scholing staan voorop!

Neemt u deel aan een re-integratietraject? Dan heeft u toestemming van uw klantmanager nodig voordat u op reis gaat. Vraag deze toestemming op tijd aan, maar in ieder geval vier weken voor vertrek. Uw klantmanager beoordeelt of uw reis gevolgen heeft voor de afspraken die met u zijn gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om sollicitatieverplichtingen, het volgen van een opleiding of krijgen van een baan. Als u weer terug bent van uw reis,moet u dit opnieuw melden. Ook dit kunt u telefonisch doorgeven via telefoonnummer (055) 580 20 00.

Wanneer en hoe lang mag uw vakantie zijn?

Een kalenderjaar loopt van 1 januari tot 31 december. Binnen dat jaar mag u meerdere keren naar het buitenland, als u daarvoor toestemming heeft. Let er wel op dat uw buitenlandse bezoeken samen niet langer duren dan vier weken. U mag deze maximale vakantieperiode niet verlengen door uw vakantie van het ene jaar vast te plakken aan de vakantie van het volgend jaar. Bijvoorbeeld vier weken in december gevolgd door twee weken in januari. Vakantiedagen kunt u niet opsparen om mee te nemen naar een volgend jaar.

Wat als u langer op reis gaat dan wettelijk is toegestaan?

Gaat u langer op reis dan vier weken, dan heeft u na die vier weken geen recht op (algemene en bijzondere) bijstand. De bijstand wordt dan stop gezet. Meldt u uw reis niet of te laat, dan wordt de teveel ontvangen uitkering teruggevorderd. Ook ontvangt u een boete over het teveel ontvangen bedrag.

Meer informatie

Heeft u vragen, neem dan contact op met het Werkplein Activerium in Apeldoorn. Werkplein Activerium is een samenwerkingsverband tussen het UWV Werkbedrijf en de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst. Kijk voor meer informatie op de website: www.activerium.nl of bel telefoonnummer: (055) 580 2000.