Ouderen in het zonnetje (01-10-2014)

Dit item is verlopen op 10-10-2014.

Vandaag is het Internationale Ouderendag. Dè dag om ouderen in het zonnetje te zetten. Op verschillende plaatsen in het land worden daarom activiteiten voor, door en met ouderen georganiseerd en worden zo veel mogelijk wensen van ouderen vervuld. Wethouder Dick van Norel ging vanmorgen voorlezen in het woon- en zorgcentrum De Speulbrink in Vaassen.

Wethouder Van Norel: “Ik heb gekozen voor een waargebeurd verhaal. Het is een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog dat speelt in Vaassen en Heerde. Het verhaal gaat over mijn vader (dat heb ik pas na het voorlezen uit het boek verteld). Mijn vader nam in 1943 deel aan wat bekend staat als de mei-staking en werkte bij de klokzeepfabriek in Heerde. Hij werd gearresteerd vanwege de staking en naar Vaassen gebracht, waar hij in het gebouw van wat vroeger "de Industrie" heette voor het ‘standgerecht’ gebracht werd. Hij werd daar met nog 4 anderen ter dood veroordeeld. Op weg naar de executieplaats (waterberg Arnhem) is hij ontsnapt door uit de auto te springen. De kogels die door de Duitsers uit de auto werden gevuurd hebben hem op een haar na gemist. De andere 4 zijn wel gefusilleerd. Hij is de rest van de oorlog ondergedoken gebleven. Dit verhaal is door mijn vader na de oorlog opgeschreven en gepubliceerd in een uitgave van de Heerder historische vereniging.

De luisteraars vonden het een indrukwekkend verhaal en bijzonder was dat er een bewoner van de Speulbrink bij was die, nu 91 jaar, dit gebeuren zich nog goed kon herinneren. Hij werkte destijds als jongeman van 20 jaar bij de Industrie en moest op de bewuste datum de hele nacht in de fabriek blijven van de Duitsers.“