Overtredingen uitkeringsregels strenger bestraft(09-04-2013)

Dit item is verlopen op 23-04-2013.

Sinds 1 januari worden overtredingen van de uitkeringsregels strenger bestraft. De overheid en het Nederlandse publiek vinden het belangrijk dat geld bestemd voor uitkeringen alleen terecht komt bij mensen die hier recht op hebben.

Daarnaast is het moeilijk om uitkeringen in stand te houden als geld bij de verkeerde mensen terechtkomt. Het overgrote deel van de ontvangers van een uitkering houdt zich aan de regels. Een klein deel doet dat niet (bewust of onbewust), voor diegenen worden de boetes verhoogd.

De aangescherpte regels hebben alleen gevolgen voor mensen die de regels overtreden. Volgens de nieuwe regels moet bij overtredingen het teveel ontvangen geld aan uitkering, bijzondere bijstand of langdurigheidtoeslag volledig worden terugbetaald. Daar bovenop wordt hetzelfde bedrag als boete opgelegd. Bij herhaling wordt de boete nog hoger, namelijk 150%. Daarnaast kan de gemeente na de tweede overtreding een bijstandsuitkering maximaal drie maanden inhouden om de boetes mee af te lossen.

Wethouder René de Vries, in onze gemeente verantwoordelijk voor Werk en Inkomen,  vindt het belangrijk dat uitkeringsgerechtigden goed op de hoogte zijn van de aangescherpte regels: “Voorlichting is een belangrijk instrument om onbedoelde fraude bij uitkeringen tegen te gaan. Vandaar dat we aanhaken bij de landelijke campagne “Voorkom problemen. Weet hoe het zit”. Een uitkering is een vangnet voor mensen die het echt nodig hebben. Onze boodschap is dan ook: Wees alert en goed geïnformeerd, zodat u niet in de problemen raakt.”

In maart voert het ministerie van SZW in samenwerking met UWV, de SVB en gemeenten landelijk en lokaal de campagne “Voorkom problemen. Weet hoe het zit.” over de strengere straffen. Meer informatie is te vinden op www.weethoehetzit.nl; dé wegwijzer in regels bij uitkeringen.

Ontvangt u bijstand? Hier moet u op letten

De hoogte van uw bijstandsuitkering, bijzondere bijstand of langdurigheidstoeslag wordt bepaald op basis van een aantal gegevens. Zo is het belangrijk om te weten of u alleenstaand bent of samenwoont, of u (af en toe) geld verdient en of u eigen bezittingen heeft.

Veranderingen in leefsituatie

Voor alleenstaanden gelden andere bedragen dan voor mensen die samenwonen. Dus als er iets verandert in uw leefsituatie, meld dit dan direct bij de gemeente.

Het verrichten van betaald werk

Ook al is het maar een dagje werk of een ochtendje in de week, als er geld verdiend wordt moet dat worden opgegeven. Alle inkomsten moeten worden gemeld bij de gemeente.

Het hebben van eigen vermogen

U heeft recht op bijstand als de waarde van uw bezittingen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Het gaat hierbij om zaken als spaargeld, aandelen maar ook dure apparatuur, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen (koop)woning gelden aparte regels.

Wees op tijd

Ook het te laat aanleveren van door de gemeente gevraagde gegevens kan leiden tot een boete. Het is dus belangrijk dat binnen de aangegeven termijn wordt gereageerd.

Meer informatie?

Twijfelt u of heeft u vragen? Gemeente Apeldoorn is voor onze gemeente aanspreekpunt op het gebied van Sociale Zaken. Op www.apeldoorn.nl/uitkering vindt u meer informatie. Bellen kan ook met het Werkplein Activerium (Apeldoorn) 055 - 580 20 00.