Perspectiefnota: geen extra bezuinigingen en aanvullende belastingverhogingen(23-04-2013)

Dit item is verlopen op 07-05-2013.

Het college stelt de gemeenteraad voor een aantal financiële maatregelen uit te werken om daarmee een nieuwe bezuinigingsoperatie en extra belastingmaatregelen te voorkomen. 

Om nieuwe activiteiten en initiatieven te kunnen blijven ondersteunen vraagt het college de gemeenteraad om hiervoor incidentele middelen beschikbaar te stellen. Het gaat daarbij om een aantal speerpunten uit het collegeakkoord: duurzaamheid, accommodaties, toerisme en dorpscentra.

Wethouder de Vries, verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën: “Doordat we vroegtijdig hebben ingespeeld op de rijksbezuinigingen, is de financiële basis van de gemeente op orde. we hebben activiteiten en noodzakelijke ombuigingen op een weloverwogen wijze uitgewerkt met burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.
We willen een begroting voorbereiden die inspeelt op een vermindering van de inkomsten als gevolg van de te verwachten rijksbezuinigingen en de uitvoering van nieuwe taken in het sociale domein met een beperkter budget. Daarnaast willen we ruimte bieden voor toekomstige ontwikkelingen. De koers is verwoord in de binnenkort vast te stellen toekomstvisie, woonvisie en de bestaande sociale agenda. Een nieuwe bezuinigingsoperatie en extra belastingmaatregelen willen we voorkomen. We zien hier kans toe door onder meer inzet van de reeds gereserveerde middelen voor het opvangen van rijksbezuinigingen en het positieve saldo van de jaarrekening 2012. “

Met de perspectiefnota rapporteert het college ieder voorjaar aan de gemeenteraad welke belangrijke maatschappelijke, bestuurlijke en financiële ontwikkelingen op de gemeente afkomen en van invloed zijn voor het opstellen van de programmabegroting later dit jaar.
In de nieuwe perspectiefnota (2013-2016) geeft het college de laatste ontwikkelingen weer over de nieuw uit te voeren rijkstaken op het terrein van de jeugdzorg, de AWBZ-begeleiding naar de WMO en de Participatiewet. Voorbereidingen voor de invoering worden getroffen. Het wachten is nu op de concretisering vanuit het rijk, zoals wetgeving en budgetten.

Verder vindt het college het belangrijk dat er in de toekomst goede accommodaties in de wijken zijn en wil daarvoor de reserve verder aanvullen. Zoals vorig jaar is aangegeven, is er bij toekenning van middelen prioriteit voor dorpscentrum “de Hezebrink” in Emst.
Voor de uitwerking van het duurzaamheidprofiel en toeristisch profiel stelt het college voor om daarvoor incidentele middelen te ramen. Dit geldt ook voor het kunnen voortzetten van het bestaande beleid op het terrein van natuur en landschap. Om de ontwikkeling van de dorpscentra in Epe en Vaassen overeenkomstig de ambities uit te kunnen voeren stelt het college voor een eenmalig budget toe te voegen aan het bestaande gereserveerde bedrag.

Het college geeft informatie over de invoering van de wet voor passend onderwijs en de invoering van de nieuwe omgevingswet. Ook is er aandacht voor regionale ontwikkelingen. Zoals voor de trajecten die moeten leiden tot een nieuwe ontwikkelagenda met de regionale ambities van de Stedendriehoek. Ook is er aandacht voor de nieuwe omgevingsvisie van de provincie, waarin de ruimtelijke ontwikkelingen voor de Regio Stedendriehoek worden vastgelegd.