Pilot CJG4Kracht van start(19-09-2013)

Dit item is verlopen op 04-10-2013.

De Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) van de gemeenten Epe, Heerde en Hattem zijn gezamenlijk de pilot CJG4Kracht gestart. Deze nieuwe werkwijze richt zich op de vrijwillige tak van jeugdhulp aan huis. 

Doel is dat vrijwillige hulp aan huis voor gezinnen zo snel en zo effectief mogelijk toegankelijk is vanuit het CJG zodat opvoedingsproblemen niet verder escaleren. Het streven is om de hulp aan huis zodanig in te richten dat er geen obstakels zijn in de hulp aan ouders, minder overdrachtsmomenten en geen wachtlijsten. Kortom er ontstaat één lijn in de jeugdhulpverlening aan gezinnen.

Het huidige ambulante aanbod wordt vanuit het CJG direct inzetbaar voor ouders, kinderen en jeugdigen, in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Uitgangspunt is zo dichtbij mogelijk, zo vroeg mogelijk, zo licht als kan- zo zwaar als nodig. Dit vindt zoveel mogelijk plaats met inzet van het sociale netwerk van het gezin. Het gezin krijgt één ambulant begeleider die hen helpt met het opstellen van een plan, ondersteunt en vraag- en resultaatgericht werkt. Gezinnen krijgen zelf meer regie over hun hulpverleningsproces en worden geholpen op eigen kracht de opvoeding verder vorm te geven. Dit zorgt voor vermindering van instroom in de zwaardere en vaak duurdere vormen van jeugdzorg. In Apeldoorn is de pilot in 2011 al gestart en is deze manier van werken succesvol gebleken.

Methodiek

De hulp in de gezinnen is gebaseerd op het versterken van positieve krachten van het gezin (oplossingsgericht en systeemgericht) waarbij de mogelijkheden en alle potentiële hulpbronnen van de gezinsleden en omgeving benut worden. Doel is het vergroten van de competenties van de gezinsleden, het creëren van een situatie waarin de kinderen zich veilig kunnen ontwikkelen en ouders versterken in hun oplossingsstrategieën. De eigen kracht en verantwoordelijkheid van ouders zijn daarbij vertrekpunt en de kwaliteit van het ‘gewone’ opvoeden staat centraal.

Voor meer informatie over dit project en andere vormen van hulp kunt u terecht op de website van het Centrum Jeugd en Gezin Epe,  of bellen op telefoonnummer 0578 - 72 00 00.