Plan voor beheer en onderhoud wegen(28-01-2014)

Dit item is verlopen op 08-02-2014.

De gemeente heeft een nieuw plan gemaakt voor het beheer en onderhoud van alle gemeentelijke wegen in de jaren 2014 tot en met 2018. Dit plan heet het wegenbeleidsplan 2014-2018. Het college stelt de gemeenteraad voor dit plan vast te stellen en het onderhoudsbudget jaarlijks met € 388.000,- te verhogen om de huidige kwaliteit van de wegen te behouden.

Waarom heeft de gemeente een wegenbeleidsplan?

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de wegen. Het vorige wegenbeleidsplan (2009-2013) is inmiddels verstreken. Daarom is er voor de komende jaren weer een nieuw, actueel plan gemaakt. Doel van dit plan is om te zorgen voor voldoende comfortabele en veilige wegen voor alle gebruikers, gerealiseerd tegen acceptabele kosten (rekening houdend met de afgesproken bezuinigingen in 2011). Fotograaf Harold Makaske.

Wat staat er in het wegenbeleidsplan?

In het plan staat hoe het beheer en onderhoud van alle gemeentelijke wegen (wegen met aanliggende bermen, fietspaden, voetpaden, pleinen en parkeerplaatsen) in de gemeente Epe wordt aangepakt. In het wegenbeleidsplan is onder andere beschreven welk kwaliteitsniveau de gemeente de komende vijf jaren nastreeft en wat de financiële gevolgen hiervan zijn. De ambitie voor de komende vijf jaar is om vast te houden aan het huidige vastgestelde kwaliteitsniveau ‘laag’.

Kwaliteitsniveau

Als het gaat om de kwaliteitsniveaus werkt de gemeente met de zogenaamde Beheer Openbare Ruimte (BOR)-methode. In deze methode worden verschillende kwaliteitsniveaus van wegen en verhardingen benoemd, variërend van niveau 'laag' tot 'hoog'. Meer informatie over deze kwaliteitsniveaus vind je op www.epe.nl > Leven in Epe > Natuur en Milieu > Groenbeleid > Kwaliteit van de openbare ruimte.

Extra geld

Om het huidige kwaliteitsniveau van gemeentelijke wegen en verhardingen de komende jaren te kunnen handhaven, is vanaf 2014 jaarlijks € 388.000,- extra nodig. In het wegenbeleidsplan 2014-2018 zijn namelijk berekeningen gemaakt naar aanleiding van inspecties van de afgelopen jaren. Hieruit blijkt dat de gemeente met het huidige onderhoudsbudget niet kan blijven voldoen aan het vastgestelde kwaliteitsniveau ‘laag’. De verhoging van het onderhoudsbudget is al opgenomen in de meerjarenbegroting 2014-2017 van de gemeente.

Te downloaden: