Plan voor gladheidbestrijding 2015-2019(01-10-2014)

Dit item is verlopen op 10-10-2014.

De gemeente heeft een nieuw plan gemaakt voor de bestrijding van winterse gladheid op gemeentelijke wegen en fietspaden voor de jaren 2015 tot en met 2019. Dit plan heet het gladheidbestrijdingsplan 2015-2019 en kunt u vanaf 30 september a.s. bekijken op de website van de gemeente of in de Publiekswinkel. Ook kunt u hier binnen zes weken op reageren (inspraak). Vervolgens neemt de gemeenteraad na de inspraakperiode een definitief besluit over dit plan.

Het doel van het gladheidbestrijdingsplan is het beschrijven van de keuzes en afwegingen om onze gemeentelijke wegen en fietspaden veilig te houden onder winterse omstandigheden. In dit beleidsplan is beschreven ‘wat’ er onder welke omstandigheden bestreden wordt. De ambitie voor de komende vijf jaar is vast te houden aan het huidige gladheidbestrijding en nog meer de aansluiting te zoeken met eigen inzet van bewoners. Het nieuwe gladheidbestrijdingsplan betreft een actualisatie van het huidige plan en is voor een periode van vijf jaar opgesteld.

Keuze strooiroutes

De gekozen strooiroutes zijn hetzelfde als voorgaande perioden. Dit zijn met name de doorgaande wegen en gebiedsontsluitende wegen. De strooiroutes zijn zodanig gekozen dat iedereen op een redelijke korte afstand bij een hoofdroute kan komen waar gladheidsbestrijding plaats vindt.
Er wordt in eerste instantie niet gestrooid op de overige wegen, zoals in woonstraten. De route voor het openbaar vervoer gaat over het hoofdwegennet en heeft zodoende prioriteit. Met betrekking tot het fietsverkeer hebben vooral de woon-school- en woon- werkroutes de hoogste prioriteit. Recreatieve fietspaden worden in principe niet gestrooid, op enkele uitzonderingen na. Voor voetgangers wordt alleen – indien noodzakelijk - op de looproutes van de winkelgebieden in de centra gestrooid. Met betrekking tot voetpaden en trottoirs zien wij met name een belangrijke rol voor bewoners en bedrijven.