Princess Hotel Epe natuurbrandbewuste recreatieondernemer 2014(07-05-2015)

Dit item is verlopen op 17-05-2015.

Op donderdag 7 mei overhandigde burgemeester Hans van der Hoeve een stimuleringsbijdrage van € 2.500,- aan Princess Hotel Epe. Deze bijdrage wordt jaarlijks toegekend aan een ondernemer die maatregelen treft tegen natuurbrand. Het gaat dan om het veiliger maken van het terrein en daarnaast gasten beter voorbereiden en voorlichten over de risico’s van een onbeheersbare natuurbrand. “Het Princess Hotel Epe is een voorbeeldfunctie voor andere ondernemers en verdient daarom dit jaar deze prijs,” aldus burgemeester Van der Hoeve. Vorig jaar ging deze bijdrage naar camping De Wildhoeve.

Het management van Princess Hotel Epe voldoet aan de gestelde criteria. Zij hebben vorig jaar op eigen initiatief maatregelen genomen dat, bij een calamiteit van buitenaf, de hotelgasten snel de parkeerplaats kunnen verlaten. Er is daarom een fors aantal bomen gekapt op het terrein. Op deze manier is de parkeerplaats overzichtelijker geworden en door vermindering van het aantal bomen minder snel kwetsbaar voor snelle nadering en insluiting door rook gevolgd door vuur. Bestuurders hebben ook meer zicht bij het verlaten van de parkeerplaats. Verder houdt het personeel regelmatig  ontruimingsoefeningen met de brandweer Epe. Het management is verder van plan de ervaringen met ontruimingen binnen de keten van Princess hotels uit te dragen.


Burgemeester Van der Hoeve reikt de cheque uit aan de heer Wierda, manager Princess Hotel Epe. Fotograaf Harold Makaske.

Stimuleringsmaatregel

De gemeente Epe heeft deelgenomen aan de landelijke pilot ‘Zelfredzaamheid bij natuurbranden’ en in vervolg hierop ook aan de pilot ‘Preventie natuurbranden’. Twee jaar geleden besloot het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Epe hier een vervolg aan te geven door een top-7 van maatregelen op te stellen ter bevordering van natuurbrandpreventie. “Natuurbrand vormt namelijk een groot risico in deze regio”, aldus Van der Hoeve. “En het is geen zaak van de overheid alleen, we hebben elkaar nodig. De stimuleringsmaatregel is één van de top-7 maatregelen waarmee we proberen ondernemers te stimuleren het risico op een onbeheersbare natuurbrand serieus te nemen”.