Proces ‘privatisering en kunstgras’ succesvol afgerond(26-03-2013)

Dit item is verlopen op 09-04-2013.

Eind 2011 zijn de gemeente en de voetbal- en hockeyverenigingen gestart met het proces rond “de privatisering van het onderhoud op voetbal- en hockeyaccommodaties”. Andere doelen waren; een bezuiniging op gemeentelijke uitgaven én kaders formuleren ten aanzien van de ontwikkeling van kunstgrasvelden.

Gisteravond, maandag 25 maart, is het traject afgerond. De buitensportaccommodaties zijn geprivatiseerd, de gemeente bespaart jaarlijks € 65.000,- op het beheer en onderhoud en vijf verenigingen kunnen hun grote wens realiseren, namelijk een kunstgrasveld. Wethouder Jan Berkhoff spreekt van een unieke samenwerking met een fantastisch resultaat.

Gezamenlijke aanpak

Op het moment dat de gemeente startte met het privatiseren van de sportvelden - dat stond namelijk in de sportnota - werd vanuit de hockey- en voetbalverenigingen aandacht gevraagd voor de ontwikkeling van kunstgrasvelden. Uiteindelijk is gekozen voor een gezamenlijke aanpak en werd er een stuurgroep in het leven geroepen. De stuurgroep, met vertegenwoordigers van alle betrokken verenigingen en ambtenaren, kwam na zo’n tien bijeenkomsten met een voorstel naar de gemeenteraad om de drie doelen te bereiken. Op 24 mei 2012 stemde de raad in met het voorstel en konden de verenigingen aan de slag.

De Mixed Hockey Club in Epe heeft op 9 maart jl. een nieuw kunstgrasveld officieel geopend, waardoor de vereniging nu over twee kunstgrasvelden kan beschikken. De voetbalverenigingen Epe, KCVO en VIOS starten dit jaar met de aanleg van kunstgrasvelden en Oene start daarmee in 2014. De voetbalverenigingen Wissel en Emst hebben niet voor kunstgras gekozen. Zij ontvangen een bedrag om in kwetsbare periodes een kunstgrasveld te kunnen huren. Sv. Vaassen heeft op eigen initiatief afgezien van deelname aan het ontwikkelen van twee kunstgrasvelden in Vaassen. EZC’84 heeft al een kunstgrasveld en maakt daar naar volle tevredenheid uitgebreid gebruik van.

Van uitvoerder naar regisseur

Op maandag 25 maart zijn de bruikleenovereenkomsten voor de sportterreinen en lichtinstallaties ondertekend. De rol van de gemeente is door de privatisering gewijzigd in regisserende, terwijl dat tot dit jaar een volledig uitvoerende was. Nu wordt het onderhoud door de gemeente gefaciliteerd door het beschikbaar stellen van subsidie.

Alle partijen zijn het er, aan het einde van het intensieve traject, over eens dat dit een goed voorbeeld is waartoe burgerparticipatie ook in moeilijke processen kan leiden. Een compliment aan alle partijen is dan ook op zijn plaats.