Programmabegroting 2014-2017: een goede basis voor de toekomst(08-10-2013)

Dit item is verlopen op 12-11-2013.

Dinsdag 8 oktober presenteerde het college van burgemeester en wethouders de (meerjaren)begroting van de gemeente Epe voor de periode 2014-2017. De gemeente Epe heeft wederom een begroting die sluitend en solide is. Ondanks dat door nieuwe landelijke bezuinigingsmaatregelen de gemeente Epe nog eens €2,4 miljoen extra gekort wordt, volgt er geen nieuwe bezuinigingsoperatie en geen extra belastingverhogingen.

Aan het begin van de bestuursperiode van dit college (in 2010) is er een noodzakelijke bezuinigingsoperatie gestart vanwege de landelijke bezuinigingen. Destijds is afgesproken om in totaal € 3 miljoen te bezuinigen. De uitvoering van deze bezuinigingsoperatie ligt op koers.

Inmiddels is de financiële situatie in ons land ten opzichte van 2010 verder verslechterd en krijgt de gemeente Epe te maken met een korting van € 2,4 miljoen van het rijk. Toch is er ook goed nieuws. In de gemeente Epe leiden de nieuwe landelijke bezuinigingen niet tot een nieuwe bezuinigingsoperatie of extra belastingverhogingen. De nieuwe korting van het rijk is meteen verwerkt in deze begroting.

Wethouder De Vries: We zetten nu een aantal buffers in die opgebouwd zijn om in te kunnen spelen op de nieuwe bezuinigingen. De woonlasten stijgen weliswaar licht, maar blijven ver onder het landelijk gemiddelde. Vanaf 2015 dalen de woonlasten fors door de voordelen van het nieuwe afvalbeleid en de nieuwe aanbesteding voor afvalverwerking. Ondanks de economisch onzekere tijden is de koers van deze begroting dus nog steeds in lijn met de afspraken uit het begin van deze bestuursperiode 2010-2014: namelijk financieel solide, sociaal sterk met lage lasten. De begroting is sluitend, evenwichtig, gebaseerd op eerdere afspraken en toekomstgericht.

Ook ruimte voor nieuwe investeringen

Ondanks de nieuwe rijksbezuinigingen zijn er binnen de begroting ook mogelijkheden gecreëerd voor nieuwe investeringen en impulsen. In voorgaande jaren was er al een bedrag van € 225.000,- in de begroting gereserveerd om accommodaties klaar te maken voor de toekomst. Dit bedrag is nu verhoogd naar € 550.000,-. Dorpshuis De Hezebrink in Emst krijgt prioriteit bij de toekenning van de gelden uit deze reserve. Verder is er in deze begroting geld gereserveerd om een bijdrage te leveren aan het realiseren van een nieuw dorpsplein in Oene.

Om de verkeersveiligheid te vergroten is er extra ruimte gevonden om nog eens drie kruispunten aan te passen in Epe (Zuukerenkweg/De Meent, Oenerweg/St. Anthonieweg, Hoofdstraat/Enkweg). Om de dorpscentra volgens de plannen te realiseren, worden de financiële reserves daarvoor verhoogd. Ook zijn er weer gelden vrijgemaakt voor co-financiering om initiatieven uit de samenleving te ondersteunen op de terreinen duurzaamheid, toerisme en landschapsontwikkeling. Daarnaast zijn er gelden beschikbaar voor maatregelen ter voorkoming van overlast door jongeren.

Wethouder De Vries: We schuiven geen zaken naar de toekomst door en nemen waar mogelijk meteen maatregelen. Ook voor wegen, bruggen en openbare verlichting zijn er bijvoorbeeld budgetten opgenomen voor vernieuwing en onderhoud.

Toekomstbestendig

De begroting 2014-2017 biedt dus perspectief voor toekomstige ontwikkelingen in de samenleving. Er zijn de afgelopen jaren verschillende visies opgesteld om in te spelen op de demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing en ontgroening. Die visies worden de komende tijd met de beschikbare budgetten uitgewerkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de basisvoorzieningen en accommodaties in onze gemeente. Verder bereidt de gemeente zich voor op de drie decentralisaties (jeugdzorg, wmo, participatiewet). Daarbij is ook aandacht voor de noodzakelijke bestuurlijke samenwerking met andere gemeenten, met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De gemeentelijke organisatie ontwikkelt zich steeds meer naar een flexibele en compacte organisatie met aandacht voor een klantgerichte, digitale dienstverlening.

Hoe verder?

Op donderdag 31 oktober wordt deze begroting behandeld in de commissievergadering van de gemeenteraad. Op maandag 11 november zijn in een extra raadsvergadering de algemene beschouwingen en op donderdag 14 november stelt de gemeenteraad de begroting 2014-2017 vast.

Te downloaden: